UTRIKES

50 000 ur minoritetsfolket Rohingya har flytt från militärdiktaturen

BURMA| Tiotusentals människor ur den muslimska minoriteten Rohingya har flytt från militärdiktaturens Burma till Bangladesh. Sedan den 9 oktober i år handlar det om cirka 50 000 personer, uppger Bangladeshs utrikesdepartement i ett uttalande.

Aktuellt Fokus har tidigare publicerat en iFokus artikel om Rohingya folk – världens förtryckta minoritet. Artikeln går grundligt igenom förtrycket och våldet som militärdiktaturen i Burma utsätter folkgruppen Rohingya för. Rohingya flyr undan militärdiktaturens våld i delstaten Rakhine. Flyktingarna har vittnat om gruppvåldtäkter, tortyr och mord som begåtts av Burmas armé.

Sydostasien var tidigare ockuperat av flera kolonialmakter. Efter att kolonialmakterna lämnat området och stater bildats blev det flera folkgrupper som stod utan stat. Rohingya folket är en av de grupperna som kämpade för en egen stat utan framgång. Majoriteten av Rohingya folket bor i Burma och Bangladesh. Burma nekar Rohingya minoriteten medborgarskap och andra mänskliga rättigheter.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Diskutera vidare på facebook.com/aktuelltfokus/

KONTAKTA OSS

Vill du tipsa oss om en nyhet, eller vill du ge oss feedback och hjälpa oss bli bättre? Hör av dig till oss.

E-post: redaktionen@aktuelltfokus.se
Facebook: facebook.com/aktuelltfokus
Till anonymt kontaktformulär

OM AKTUELLT FOKUS

Aktuellt Fokus är en partipolitiskt obunden sajt för arbetarklass, av arbetarklass. Syftet med sajten är att förmedla ett arbetarvänligt perspektiv inom framförallt nyhetsvärlden och arbetslivet. Vill du annonsera hos oss, kontakta redaktionen@aktuelltfokus.se

Copyright © 2016 - Aktuellt Fokus

Creeper

Upp