Kontakta oss

INRIKES

Aktionsdag mot EU:s demokratifientliga frihandelsavtal

Publicerat

den

NmrimageANTIKAPITALISM| Lördagen den 17 september samlades röda demokratiaktivister över hela Europa för att demonstrera mot demokrati- och arbetarfientliga frihandelsavtalen TTIP och CETA. Aktuellt Fokus var på plats i Stockholm.

När Aktuellt Fokus var på plats vid Mariatorget i Stockholm hade demokratiaktivister, kommunister, och organiserade arbetare samlats i en bred folklig manifestation tillsammans med bland annat Greenpeace-aktivister, Skiftet, Fältbiologerna och Latinamerikagrupperna.

Med hjälp av avspärrningsband med texten ”TTIP-fri zon” runtom i parken tog prodemokraterna även fullständigt avstånd mot handelsavtalen.

Demonstranterna bar bland annat plakat med tydliga budskap som ”TTIP – ett bättre Sverige. För företagen.”

Kampen mot de demokratifientliga handelsavtalen har gått från att för två år sedan ha förlöjligats och skrattats åt till att nu vara en folklig rörelse. Under demonstrationen nåddes arrangörerna av uppgiften om att mer än 100 000 prodemokrater hade samlats i Berlin för att visa sitt motstånd mot den antidemokratiska kapitalismen.

fb_img_1474139310691

Gemensamma beröringspunkter
En av de genomgående teman som lös igenom under dagens tal var den politiska och ekonomiska maktelitens så kallade direktörsdomstolar. Vilka förmodligen är en av de mer kända delarna i det annars hemligstämplade avtalet.

Domstolarna innebär att demokratiskt valda beslut som står i vägen för storföretag, privata banker och andra kapitalisters fortsatta vinst kan ifrågasättas och anmälas av kapitalister.

Summan av den ekvationen innebär att politiska partier inte lan lägga vilken budget de önskar eller stifta vilka lagar de vill. För folkets del innebär det ytterligare en process i avdemokratiseringen av det svenska samhället.

En av talarna oroade sig för att de grundläggande demokratiska rättigheterna, däribland att kunna utföra demonstrationer för att visa sitt missnöje, hotades av avtalen.

Som exempel tog man upp Keystone XL-affären där TransCanada stämde Obama för att han sa nej till en oljeledning genom landet. Man gav även exemplet Vattenfall som har stämt Tyskland flera gånger för att de stått i vägen för deras affärer.

Nmrimage

USA:s geopolitiska intressen
Det var även tydligt utifrån talarnas gemensamma stöttepunkter att USA:s företag kommer att tjäna mest på TTIP.

Latinamerikagruppernas ordförande Guillermo Baquero sade exempelvis att avtalet kretsade kring USA:s geopolitiska intressen. Han knöt an till kampen mot TTIP och CETA med den antikapitalistiska kampen i Latinamerika där man fått genomlida konsekvenserna med USA:s frihandelsavtal i Colombia och Peru.

USA har tidigare försökt att få inflytande i Latinamerikas ekonomier genom att föreslå handelsavtal som FTAA. Kampen har länge varit till fördel för röda demokratikämpar, men enligt Latinamerikagrupperna har det blivit svårare.

– Kämpar man mot handelsavtalet får man betala med livet. Problemet idag är att den ekonomiska makten tillhör en liten grupp.

Men Guillermo var hoppfull i sin slutsats. Enligt honom var Brexit en möjlig försening av TTIP och CETA. Avtalet skulle inte vara lika enkelt att driva igenom för USA eller Kanada nu.


Kampen fortsätter

Även om TTIP och CETA försenats av Brexit finns det fortfarande mörka moln på himmelen. CETA föreslås införas provisoriskt av olika EU-myndigheter och därför uppmanade arrangörerna alla deltagare att fortsätta kämpa och streta mot detta djupt demokrati- och arbetarfientliga avtal. Om det går igenom kommer de med all säkerhet att ta folkets möjlighet att bestämma sitt eget öde ifrån dem.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons