Aktuellt Fokus

INRIKES

Året som gått med Aktuellt Fokus: ”Klockren dundersuccé!”

ÅRET SOM GÅTT| När 2016 lider mot sitt slut passar vi på att ta en tillbakablick på det gångna nyhetsåret på Aktuellt Fokus.

Januari

Januari inleddes starkt. De två mest lästa nyheterna handlade om hur Sverigedemokraternas ledning aktivt mörkade sexövergrepp och om hur Anonymous hade släckt ned Nordiska Motståndsrörelsens hemsida.

Februari

I februari kunde vi berätta att Liberalerna anser att svenska undersköterskor tjänar för mycket pengar. Utöver det kunde vi även berätta om hur nazisterna i Nordiska Motståndsrörelsen anordnade ett soppkök för hemlösa som slutade med att nazisterna åt upp de hemlösas mat själva.

Mars

Mars blev en jobbig månad för Sverigedemokraternas alternativa högersajt, Avpixlat. Aktuellt Fokus kunde bland annat berätta om hur högersajten hånades på nätet efter att Avpixlat hade publicerat en pixlad(!) artikel.

Den mest lästa nyheten i mars handlade däremot om en före detta IS-gisslans varning till västvärlden.

April

April blev en ovanligt stark månad för Aktuellt Fokus. Som första nyhetssajt i landet kunde Aktuellt Fokus publicera nyheten om bostadsministern Mehmet Kaplans umgänge med fascistiska terrororganisationen Grå Vargarna. Nyheten om Kaplans fascistumgänge kom senare att granskas av flera andra medier. Granskningarna resulterade i att Kaplan slutligen lämnade sin ministerpost.

Den 21 april kunde AF avslöja att Centerpartiet sponsrade en fascistkopplad festival i Stockholm. Bakom festivalen stod Turkiska Ungdomsförbundet som bland annat har rosat och hyllat den svenska ledaren för fascistiska Grå Vargarna. Avslöjandet tvingade Centerpartiet till att bryta med Turkiska Ungdomsförbundet.
Aktuellt Fokus kunde även avslöja att en av 1990-talets mest våldsamma nazistledare hade blivit aktiv i nätverket Soldiers of Odin och att han och hans kamrater hade agerat skyddsstyrka åt Sverigedemokraterna.

Efter att ha berättat om Moderatförslaget som går ut på att avskaffa den personliga integriteten hos fattiga rasade mer än en halv miljon människor på sociala medier. Nyheten har sedan dess fortsatt vara den mest lästa på Aktuellt Fokus i år.

Maj

Samtidigt som människor sörjde Olle Ljungströms bortgång lade en uppmärksam AF-skribent märke till hur Avpixlats chefredaktör Mats Dagerlind hånade Olle Ljungströms död. Det osmakliga högerutspelet resulterade i en nyhet som blev månadens mest lästa.

Månadens andra mest lästa artikel handlade om aktivisten och journalisten Mathias Wåg och dennes besök på högerjippot ”Folkets demonstration”. När Wåg följde en SD-politikers uppmaning från talarstolen angreps han av det brottsbelastade nätverket Soldiers of Odin.

Juni

Efter Aktuellt Fokus avslöjande kring SD-politikern Angelo Vukasovic’s  nöjesslakt av vilda lejon, apor och giraffer ställdes självaste SD-ledaren Jimmie Åkesson mot väggen beträffande partiets syn på den sjuka affärsidén. Genom International Animal Rescue Foundation kunde Aktuellt Fokus dessutom visa hur Sverigedemokraternas ledning försökte mörka Vukasovic’s förehavanden.

Efter den tragiska dödsmisshandeln av 41-åriga lotta som kom att bli en symbol mot mäns våd mot kvinnor kunde Aktuellt Fokus avslöja att mördaren, Martin Jonsson är medlem i det nationalistiska högernätverket Soldiers of Odin. Aktuellt Fokus kunde även avslöja att Jonsson har varit medlem i huliganfirman ”Djurgårdens Fina Grabbar”.

Juli

I juli månad rasade läsarna lite extra mycket när Aktuellt Fokus berättade om hur EU straffar Sverige på grund av britternas utträde från Europeiska Unionen.

Vi kunde även berätta att KD-ledaren Ebba Busch Thor vill straffa fattiga svenskar med samhällstjänst och att en runkande överklasspolitiker ringde till telefonsexlinjer och lät skattebetalarna stå för notan.

Augusti

I augusti gick den turkiska regimen ut och deklarerade sitt stöd för legaliserad pedofili. Nyheten om det sjuka lagförslaget som även gick igenom – för att sedan dras tillbaka på grund av enorma folkprotester – blev månadens mest lästa.

September

I september var den turkiska regimen återigen på tapeten. Den här gången kunde Aktuellt Fokus rapportera om hur Turkiets president Erdogan hånade USA efter amerikanskt stöd till anti-IS styrkor.

Vi kunde även rapportera om en ny mätning som visade att svenska folket ställer sig emot resursplundringen av välfärden – vilket landets åtta riksdagspartier inte har några ambitioner att sätta stopp för.

Oktober

I oktober kunde Aktuellt Fokus avslöja SD-toppen Jörgen Fogelklous koppling till ett nazistiskt Flashbackkonto. Avslöjandet blev enormt spritt på sociala medier. Flera tunga mediaprofiler delade och retweetade avslöjandet. Trots det valde övrig media att mörka nazistkopplingen. På sociala medier har systemtrogna journalister och så kallade “socialmoderater” spekulerat om huruvida mörkningen handlar om att gammelmedia inte vill legitimera Aktuellt Fokus på grund av att AF är en uttalat socialistisk alternativmedia.

November

I november skrev journalisten Loan Sundman en krönika till Aktuellt Fokus som handlade om hennes kväll på Sverigedemokraternas gala på Grand Hotel i Stockholm. Hon kommenterade det hela med “En av de mest bisarra kvällar jag har varit med om”.

Aktuellt Fokus kunde även avslöja att de misstänkta gärningsmännen för mordet på 61-åriga Madeleine från Borlänge är nazister. Flera av gärningsmännen hade bland annat demonstrerat tillsammans med den militanta nazistorganisationen Nordiska Motståndsrörelsen.

December

På senare år har december kommit att blivit något av höger- och vänstertrollens månad. 2016 blev inget undantag. När storföretaget Åhléns släppte en kampanjbild föreställande en svart pojke i Lucia-krona tog det inte lång tid förrän högertrollen tillsammans med aktiva nazister slog på stora trumman. En hatkampanj inleddes mot barnmodellen och till slut tog Åhléns bort bilden, för pojkens och hans familjs skull. I samband med att företaget tog bort bilden gick högerideologen Ingrid Carlqvist ut och hyllade näthatet ifråga.

Aktuellt Fokus kunde även rapportera om hur SD-ledningen låter den nazistkopplade SD-toppen Jörgen Fogelklou sitta kvar i partiet samtidigt som SD-ledningen uteslöt Anna Hagwall för antisemitism. Det sällan skådade hyckleriet blev månadens näst mest lästa nyhet.

Under det gångna året har Aktuellt Fokus haft mer än fyra miljoner besök vilket ger oss ett genomsnitt på drygt 330 000 läsare i månaden. Det kan jämföras med premiäråret 2015 då siffrorna landade på drygt 140 000 besökare i månaden. Siffrorna ljuger inte – röd alternativmedia behövs!


Redaktionen

redaktionen@aktuelltfokus.se

Upp