UTRIKES

CIA erkänner manipulation och fejkade nyheter

UTRIKES| Året är 1975 och CIA erkänner för den amerikanska kongressen, på film, att de manipulerat amerikanska massmedier för att påverka opinion och politik – både inhemska och utländska.

Denna propagandaapparat bildades inom CIA:s Operation Mockingbird, som startade 1948 och varade i knappt 30 år(1948 till mitten av 1970-talet). Kampanjen hade som syfte att påverka politiken, både inrikes och utrikes, med hjälp av handplockade journalister i ett eget propagandanätverk. Dessa hade till uppgift att sprida CIA:s världsbild, problemformuleringar och lösningar. Med tiden utvecklades Mockingbird till att även påverka utländska valrörelser.

1976 slog CIA fast att de omedelbart skulle sluta betala alla journalister man samarbetat fram tills nu. Enligt den grävande journalisten Carl Bernstein hade CIA dock kvar sina kontakter med över hälften av de journalister som ingått i deras propagandaapparat.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Diskutera vidare på facebook.com/aktuelltfokus/

KONTAKTA OSS

Vill du tipsa oss om en nyhet, eller vill du ge oss feedback och hjälpa oss bli bättre? Hör av dig till oss.

E-post: redaktionen@aktuelltfokus.se
Facebook: facebook.com/aktuelltfokus
Till anonymt kontaktformulär

OM AKTUELLT FOKUS

Aktuellt Fokus är en partipolitiskt obunden sajt för arbetarklass, av arbetarklass. Syftet med sajten är att förmedla ett arbetarvänligt perspektiv inom framförallt nyhetsvärlden och arbetslivet. Vill du annonsera hos oss, kontakta redaktionen@aktuelltfokus.se

Copyright © 2016 - Aktuellt Fokus

Creeper

Upp