UTRIKES

Erdogans julklapp – Censurerar Internet!

TURKIET| Precis lagom till julhelgen har den turkiska regimen infört nya restriktioner på sociala medier. På julafton kunde människor fortfarande inte komma ut på Facebook eller Youtube.

Miljontals turkar har uttryckt sin ilska över den konservativa nationalistregimens angrepp på yttrandefriheten. Regimen försvarar sig med att de vill skydda allmänheten mot Islamska Statens propagandavideos som sprids efter en ny avrättning av två turkiska soldater. Det som talar emot regimens försvarstal är det faktum att flera hemsidor som öppet sprider våldsfilmer, inklusive Islamska Statens avrättningsfilmer, inte är några problem att gå in på.

Till Aktuellt Fokus säger den svenska turisten Marianne Andersson från Malmö att hon varken kan komma ut på Facebook eller Youtube.

Kommer du ut på Vimeo då?
– Nej inte den heller.

Kan du testa Heavy.com?
– Ja den är inga problem säger Marianne till Aktuellt Fokus via telefon.

Inne i centrala Istanbul behöver man dessutom inte gå ut på nätet för att komma i kontakt med Islamska Statens propaganda. För den som är sugen går det även att shoppa Islamska Statens propaganda-T-shirts direkt från utvalda islamistbutiker. Detta är inga några problem, enligt den konservativa nationalistregimen.

Samtidigt som restriktionerna infördes grep turkisk polis återigen folkvalda politiker från vänsterpartiet HDP. Anklagade för kopplingar med den terrorstämplade demokratirörelsen, Kurdistans Arbetarparti, har hundratals oppositionspolitiker gripits eller avsatts från sina politiska poster den senaste månaden. Bedömare anser att inskränkningarna av internet snarare har med regimens demokratisyn att göra än med Islamska Staten.

 

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Diskutera vidare på facebook.com/aktuelltfokus/

KONTAKTA OSS

Vill du tipsa oss om en nyhet, eller vill du ge oss feedback och hjälpa oss bli bättre? Hör av dig till oss.

E-post: redaktionen@aktuelltfokus.se
Facebook: facebook.com/aktuelltfokus
Till anonymt kontaktformulär

OM AKTUELLT FOKUS

Aktuellt Fokus är en partipolitiskt obunden sajt för arbetarklass, av arbetarklass. Syftet med sajten är att förmedla ett arbetarvänligt perspektiv inom framförallt nyhetsvärlden och arbetslivet. Vill du annonsera hos oss, kontakta redaktionen@aktuelltfokus.se

Copyright © 2016 - Aktuellt Fokus

Creeper

Upp