Aktuellt Fokus

ARBETSLIV

Fack uppmanar till bojkott efter mutningsförsök mot anställd

JÖNKÖPING| En företagare vägrade ge sin anställd ett anställningsavtal. När arbetaren vände sig till facket hotade arbetsköparen med en polisanmälan. Nu uppmanar facket till bojkott av Bongo Bar och Fabriken i Jönköping.

Det var i somras en anställd kontaktade sitt fackförbund SAC Syndikalisterna efter att han inte fått något anställningsavtal på Bongo Bar där han jobbade, meddelar SAC genom ett pressmeddelande. Efter att facket kontaktat arbetsköparen kontaktade företaget den anställde och sa att han inte var välkommen tillbaka trots att det fanns flera arbetspass inplanerade för honom.

Ägarna till Bongo Bar är aktiebolaget Eskalator. Eskalator ringde upp den anställde och hotade med en polisanmälan för att han vänt sig till facket. Fackförbundet skickade flera förfrågningar om förhandling som företaget ignorerade. Det blev inga förhandlingar förrän facket slutligen gick till företaget och gav platschefen förhandlingsförfrågan rakt i handen.

När förhandlingarna inletts stod det klart att arbetsköparna valt att inte betala ut lön för den anställdes arbetspass och dragit in flera arbetspass som han blivit lovad. Facket svarade med att varsla om stridsåtgärder som bojkott och varumärkesbränning.

Försökte muta den anställde
Arbetsköparen var inte intresserad av fackets förhandlingar och valde istället att försöka muta den anställde för att lägga ner konflikten. Skulle den anställde accepterat mutan hade inte facket kunnat driva konflikten vidare.

Den anställde tackade nej till mutan och arbetar inte längre för företaget men söker fortfarande upprättelse genom facket. SAC har lämnat ett skadeståndsanspråk på 60 000 kr för föreningsrättsinskränkning, förhandlingsvägran och utebliven lön.

Fackförbundet uppmanar nu till bojkott av Bongo Bar och Fabriken i Jönköping. Båda företagen ägs av Eskalator AB. När Aktuellt Fokus kontaktar krogen dementerar de Syndikalisternas uppgifter.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Upp