Kontakta oss

LIVSSTIL

Hälsosam mat endast för överklassen

Publicerat

den

thefifthwatches-1663295_960_720

LIVSSTILTidningar tipsar ibland friskt om ”supermat” som kan öka konsumenters välbefinnande. Men det är främst rika i världen som kan köpa och äta maten.

Det är bara överklassen som främst kan äta nyttigt. De som tillhör arbetarklassen har svårare att få råd med hälsofrämjande mat och har inte alls samma möjlighet att följa hälsotrender, som exempelvis ”supermaten”. Skillnaderna mellan grupperna visar sig bland annat i hur fetman är utbredd mellan samhällsklasserna. Skillnaden i intaget av frukt och grönsaker skiljde sig markant utifrån utbildning och inkomst enligt en rapport av Folkhälsomyndigheten.

Kapitalisternas lobbyister vill dock gärna få konsumenter att äta deras produkter och skapandet av livsstilstrender är en del av propagandan. Den nyttiga ”medelhavsdieten” som innefattar mycket fisk och skaldjur är exempelvis mycket dyrare än en diet som innefattar rött kött och charkuteriprodukter.

Skräckexemplet Quinoa
Ett exempel på de orättvisa matpriserna är det Sydamerikanska grödan Quinoas ökade popularitet i den rika delen av världen. För tio år sedan var grödan okänd men exporten har ökat från bland annat Bolivia där grödan länge varit stapelfödan. Den glutenfria grödan innehåller bland annat fullvärdiga proteiner och mineraler som järn, magnesium och vitaminer.

Men allt eftersom grödan har blivit populärare som pengagröda har priserna för lokalbefolkningen ökat. De som drabbas främst är de fattiga i länder som producerar grödan, däribland Bolivia och Peru. Enligt FNs jordbrukgsorgan FAO lider mer än 2,5 miljoner människor i Bolivia av svält och trenderna med nyttig ”supermat” är endast till gagn för den rika kapitalistklassen i västvärlden.

Bristen på ekonomisk jämlikhet förvärras med andra ord av de profitdrivna mattrenderna där matkapitalisternas lobbyister försöker få folket att känna sig dåliga för att de inte kan konsumera rätt produkter när problemet är kapitalismen.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se