Aktuellt Fokus

UTRIKES

Högerextremist riskerar utvisning – poserade med brinnande lik!

2496105HÖGERVÅLDET| En rysk högerextremist, sen 2004 verksam i Norge, kan utvisas från landet. Mannen ska ha stridit för ryska intressen i Ukraina.

Den 29-årige högerextremisten Yan Petrovskiy riskerar att utvisas från Norge, där han har bott sedan 2004. Norska myndigheter menar att mannen är ett hot mot landets säkerhet. Anledningen är att mannen flera gånger genomfört krigsresor till Ukraina, där han har deltagit i väpnade strider tillsammans med prorysk milis.

Att mannen nu riskerar utvisning bekräftar myndigheten Utlendingsdirektoratet till norska NRK. Även den norska säkerhetspolisen PST är iblandade i fallet.

– Utvisning utreds av hänsyn till grundläggande nationella intressen, säger säkerhetspolisens kommunikationsdirektör Trond Hugubakken till NRK.

Mannens krigsresor till Ukraina finns grundligt dokumenterade, inte minst har han själv publicerat bilder från krigshärden i sociala medier. På en bild syns han posera bredvid ett brinnande lik. Petrovskiy är också känd för att ha genomfört högerextrema aktiviteter i Norge. Enligt tidningen VG ska han i februari ha deltagit i en lynchmobb tillsammans med rasistiska Soldiers of Odin i sydnorska Tønsberg.

I samma lynchmobb deltog även Soldiers of Odin-medlemmen Ronny Bårdsen, som Petrovskiy vid ett flertal tillfällen delat adress med. Petrovskiy och Bårdsen bor också tillsammans idag. Bårdsen deltog även i en nazistmarsch i Jönköping 2014, anordnad av numera nedlagda Svenskarnas parti.

Både Petrovskiy och Bårdsen är enligt VG kända för sitt samröre med den ryske nazisten Viacheslav Datsik, som 2010 rymde från en psykiatrisk klinik i St. Petersburg och därefter sökte asyl i Norge. Datsik, som var en av frontfigurerna för nazistorganisationen Slaviska förbundet, utvisades senare till Ryssland efter att ha blivit dömd för olaga vapeninnehav. Därefter har han dömts till fem års fängelse för rån och mordbrand.

Slutligt beslut i ärendet om Yan Petrovskiys eventuella utvisande fattas senast om två veckor.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

1 kommentar

1 kommentar

  1. Viktor Padellaro

    2016-10-07 den 20:08

    Han stred i separatist-gruppen Rusich som har koppling till Batman-gruppen, i Luhansk. De var med och slog ut en grupp nassar på den ukrainska sidan ur Ajdar-bataljonen för nåt år sen (nassar som slaktar nassar, kanske var t.o.m därför som de sattes in just i den striden har det pratats om, ren taktik av folkrepublikens ledning). usich leddes av Aleksey Milchakov, en ökänd nazist och hundplågare som poserar med avhuggna hundhuvuden och hakkors på sin profilsida. Han är död i strid sen en tid tillbaka, nazisterna är inte kvar har jag läst, de är ovälkomna, nassarna har kastats ut ur Folkrepublikerna Luhansk och Donetsk sägs det. Rysk-norska nazisten har poserat på bild där bl.a ryska imperiska rörelsens flagga syns, dessa hatar Putin och Ryssland idag.

    Notera även att antifascist-grupperna i Donbass: Prizrak, InterUnit och de internationella socialistiska frivilliga i Donbass (folkrepublikerna Luhansk och Donetsk) strider självständigt, de strider för socialism, kommunism, antifascism, och är fiende internt med dessa nassar och har inget med varken dessa att göra eller med pro-ryska ledningen att göra. Stöd gärna Prizrak och InterUnit i Donbass, stöd de spanska, italienska, israeliska, arabiska och polska o.s.v kvinnorna och männen som kämpar där för socialism och feminism!

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Upp