Aktuellt Fokus

UTRIKES

Israelisk soldat dömd för utomrättslig avrättning av en obeväpnad palestinier

PALESTINAEn israelisk soldat avrättade en obeväpnad palestinsk man. Mannen låg på marken och sköts i huvudet. Nu döms den israeliska soldaten för dråp.

En militärdomstol dömer en israelisk soldat för dråp, sedan han förra våren skjutit ihjäl en obeväpnad palestinsk man. Det palestinska folket får dagligen utstå våld, trakasserier och förnedring. Den palestinske mannen hade tidigare gått till attack mot israeliska ockupationsstyrkor i Hebron på Västbanken.

En stund efter attacken, när en av de skadade palestinierna låg ner på marken, till synes livlös, gick den åtalade militären fram och sköt palestiniern i huvudet.

Försvaret har under rättegången hävdat att palestiniern utgjorde ett hot vid tillfället, vilket domaren tillbakavisade. Bevisen stämmer inte heller överens med soldatens berättelse.

Utanför militärhögkvarteret i Tel Aviv drabbade ett hundratal uppretade sionistiska högerdemonstranter samman med polis när domen kom. Straffet kommer att fastställas senare, men soldaten riskerar upp till 20 års fängelse.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu skriver att han vill benåda soldaten i ett inlägg på sin Facebooksida.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Upp