Aktuellt Fokus

NOTISER

Kommunala stuveribolaget Mälarhamnar vill lönedumpa – vill sänka arbetarnas löner med flera tusen kronor

malarhamnarna
OTRYGGA SVERIGE | Det kommunala stuveribolaget Mälarhamnar säger upp det lokala avtalet med Transport. Det kommunala bolaget vill sänka lönerna med flera tusen för stuveriarbetare i hamnarna i Västerås och Köping, skriver tidningen Transportarbetaren.

Bolaget driver hamnarna i Västerås och Köping står inför miljardinvesteringar och vill lönedumpa för att sänka personalkostnaderna. Mälarhamnar bildades 2001 genom en sammanslagning av hamnarna i Västerås och Köping. För ett år sedan kom företag och fackklubbarna överens om ett gemensamt avtal. Nu sägs det upp och företaget vill ta bort flera ersättningar. Till exempel ett ansvarstillägg på drygt 2000 kronor i månaden.

– Det värsta är att bolaget hotar med att ta in entreprenörer om vi inte går med på deras krav, säger stuveriombudsman Anette Vilhelmsson, till tidningen Transportarbetaren.

I 13 år tjatade företaget om att Transportarbetarförbundet måste ett sammanhållet lokalt avtal. Till slut enades arbetsköpare och facket om ett avtal som fick namnet, Mälarhamnsbilagan. Nu vill företaget ta sig ur avtalet. Det handlar om flera tusen kronor i månaden som företaget vill att vi ska gå ner i lön. De styrande politikerna i bolaget bestående av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna har sagt att det behövs stora investeringar i de två hamnarna och driver därför på för lönedumpning. Kajerna ska förstärkas och hamnbassängerna muddras för att större fartyg ska kunna tas emot.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Klicka för att kommentera

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Upp