Kontakta oss

INRIKES

”Konflikten i hamnen angår oss alla”

Publicerat

den

DEBATT Hamnarbetarförbundets avdelning 4, som organiserar 85 procent av de anställda i Göteborgs hamn, har sedan ett och ett halvt år tillbaka tagit strid för grundläggande fackliga rättigheter gentemot arbetsgivaren APMT. Hellre än att förhandla med sina anställda har APMT valt att trappa upp konflikten och lock-outar nu sina anställda. Med Svenskt Näringsliv i ryggen hoppas APMT kunna krossa hamnarbetarförbundet.

Regeringen har nu blandat sig i konflikten. Efter påtryckningar från Svenskt Näringsliv har arbetsmarknadsminister Ylva Johansson tillsatt en utredning som ska ”se över stridsåtgärdsrätten”.
Det sägs att det första offret i ett krig är sanningen. Så är det även i denna konflikt. Ett par hundra hamnarbetare har inte samma möjlighet att påverka opinionen som en penningstark och inflytelserik organisation som Svenskt Näringsliv. Men då arbetsgivaren knappast kan försvara att de slår ner mot anställdas fackliga rättigheter väljer de istället att sprida lögner. En sådan lögn är att Hamn4an vägrar skriva under kollektivavtal. Hamn4an har upprepade gånger sagt att de är beredda att skriva under ett trepartsavtal, av det slaget som till exempel Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund har med SKL. Detta vägrar APMT.

En annan lögn är att hamnarbetarna skulle vara en privilegierad grupp. Liberalernas Jan Björklund har tagit inspiration från sin politikerkollega på andra sidan Atlanten och sprider ”alternative facts” om att hamnarbetarna tjänar i genomsnitt nästan 50 000 i månaden. Medianlönen för hamnarbetare ligger på 27 000 kr i månaden.

Hamnarbetarna tar inte strid för högre lön, och de vill mer än gärna skriva under ett kollektivavtal. Konflikten handlar om något helt annat. Hamnarbetarna vill ha en lösning på det eftersatta skyddsarbetet. De vill att APMT följer lagen. De vill att APMT garanterar deras rätt att välja vilka som för deras talan. De vill ha rätt att informera deras medlemmar om vad som sker i förhandlingar. De vill att APMT följer ingångna avtal och slutar trakassera enskilda hamnarbetare med hot, utpressning, bestraffning och stämningar. Det är dessa punkter som hamnarbetarna har tryckt på hela tiden. Punkter som borde vara en självklarhet på svensk arbetsmarknad.

Hamnkonflikten handlar i grunden om anställdas rätt att föra sin egen talan gentemot arbetsgivaren – att organisera sig, förhandla och gå ut i konflikt. Konflikten angår därför inte bara hamnarbetarna – den angår oss alla.

Kom på manifestation torsdagen den 29 juni kl. 17.30. Drottningtorget, Göteborg – Seger åt hamnarbetarna – Försvara konflikträtten

Catherine Holt, Stödgruppen för hamnarbetarna – Göteborg
debatt@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons