Kontakta oss

INRIKES

Malmö stad: ”Det är hälsofrämjande att hänvisa hemlösa till gatan”

Publicerat

den

sorgenfri3

INRIKES | Tidigt i morse kom Miljöförvaltningen till de hemlösas stora boende på Industrigatan nära stadsdelen Sorgenfri i Malmö. Anledningen till besöket var att informera de boende om vräkning. Motivet bakom vräkningen den här gången är enligt myndigheterna de boendes egna hälsa. Även miljöbalken anges som skäl då kommunen inte anser att det är miljövänligt att laga mat utomhus.

Den förklaringen köper inte Johanna Nilsson, verksam i Solidaritet Med EU-migranter som är ett nätverk för volontärarbetare och människorättsaktivister i Malmö.
– Självklart är det inte bra att bo i skjul och elda i hemmagjorda kaminer, men på vilket sätt skulle det vara bättre att bo på gatan utan någon som helst struktur överhuvudtaget? Det är ju det som är alternativet. Det är uppenbart att det inte är de hemlösas hälsa och bästa som ligger till grund för Miljöförvaltningen och kommunens beslut. Det handlar snarare om de klagomål som ”grannar” har gjort. I verkligheten handlar det alltså mest om företagslokaler, förbipasserande och människor som inte ens bor i samma stadsdel eller stad.

De hemlösas hälsa riskerar att försämras

Johanna Nilssons analys delas även med övriga inom Solidaritetsgruppen i Malmö. I ett uttalande på Facebook skriver nätverket att de hemlösas hälsa riskerar att förvärras om kommunen genomför vräkningen som planerat.

”Kommunen menar alltså på fullaste allvar att människor som lever i ett hemlöst utanförskap inte får elda för att hålla sig varma eller laga mat för att få i sig den näring man behöver.

Den hälsoaspekt man anger som skäl borde rimligtvis utgå från de utsattas behov. Inte av byråkratiska principer och en nitisk tillämpning av enskilda lagar. För i verkligheten riskerar man människors hälsa genom den vräkning man vill genomföra. Det är långt värre hälsorisker att inte kunna bo tillsammans, ständigt på tillfälliga platser, utan att ha möjlighet till skydd mot kyla vind och regn där man riskerar vara ständigt villebråd för hatbrott.

Malmö Stad säger i sitt pressmeddelande idag att ”miljöförvaltningens primära uppgift är att se till att riskerna för hälsan försvinner”. Det låter jättebra, men var snälla och förklara för oss så vi förstår– exakt hur anser ni att ni ser till människors hälsa och säkerhet genom att kasta hundra människor, varav ett dussintal hjärtsjuka, gravida, strokedrabbade och personer som lider av bl.a. bröstcancer, bronkit och ledproblem ut på gatan?”

 

Aktuellt Fokus har varit i Sorgenfriboendet under dagen. Stämningen bland de boende är ambivalent. Samtidigt som människor är märkbart oroliga och förtvivlade märks även en påtaglig kämparglöd hos de boende.

– Jag förstår ingenting av det som de rumänska tolkarna säger. Varför kan de inte skaffa fram tolkar på vårt språk säger Anna, 23 som tillhör den romska minoriteten Kalderash. Anna tillägger att hon fick veta vad det stod på lapparna när en romsk aktivist från Sverige översatte till henne och att hon inte är förvånad över myndigheternas beslut.

– De har försökt motarbeta oss och göra livet svårt för oss från början. När vi pekade på att vi kunde lösa bristen på toaletter genom bajamajor och de svenska aktivisterna tog upp det med kommunen blev det nej direkt.  Sen använder de detta nej mot oss. Man blir förbannad. Man behandlar inte människor på det sättet. Även om vi saknar hem och är fattiga så har vi ett människovärde.

Vad tänker ni göra nu?

– Vår ambition är att stanna. Vi har inga andra alternativ. Skulle vi splittras upp finns det risk att folk försöker mörda oss igen. Vi är trötta på skiten. Många vill kämpa mot beslutet.

Tillsammans med sjukvårdsaktivister fick Aktuellt Fokus reporter titta igenom de vårdbehov som finns bland de boende. Den samlade bilden är att åtminstone ett 20-30-tal personer är i behov av vila och hälsofrämjande insatser. Hur en vräkning utan hänvisning till ny plats ska påverka dessa människor är i skrivande stund oklart.

Den aktuella platsen har nyttjats av Malmös hemlösa i cirka 20 års tid.

sorgenfri2

Dagens besked

 


Redaktionen

redaktionen@aktuelltfokus.se