LIVSSTIL

Ny studie: Feta personer lever kortare

LIVSSTIL| Att vara överviktig kapar ett till tio år av den beräknade livslängden, enligt en ny stor studie. Risken för hjärt- och kärlsjukdomar, stroke, lungsjukdomar och cancer ökar, enligt forskarna.

Resultatet går stick i stäv med tidigare rön som visat att några få extrakilon inte innebär någon större risk. Enligt den nya studien, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften The Lancet, finns bevis på att risken att dö innan 70-årsdagen ökar ”stadigt och brant” med ett växande midjemått.

– I genomsnitt så förlorar överviktiga ungefär ett år på den beräknade livslängden, och måttligt feta tappar ungefär tre år, säger Emanuele Di Angelantonio från Cambridge.

faktaruta Studien bygger på en genomgång av 239 stora studier mellan 1970 och 2015 i 32 länder och bygger på data från 3,9 miljoner personer, efter att bland annat rökare och de som hade en kronisk sjukdom i början av studien räknats bort. Studien följde deltagarna under i genomsnitt 14 år.

– Allvarligt feta personer tappar ungefär tio år av sin beräknade livslängd, säger Di Angelantonio, vilket innebär att risken att dö innan 70 är ungefär 50 procent

Källa: AFP-Reuters

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Diskutera vidare på facebook.com/aktuelltfokus/
1 kommentar

1 kommentar

  1. Jennifer

    2016-10-03 den 11:44

    De gick efter en BMI-standard.. Gjorde de korsreferenser för saker som inkomst, tillgång till näringsriktig mat, livskvalitet i övrigt? Tjocka personer får ofta sämre lön, sämre arbetstillfällen och faktiskt sämre bemötande både inom vård och i samhället än icke-tjocka personer. Den aktiva och konstanta attacken gentemot tjocka kroppar är en otrolig stresskälla, ätstörningar är bokstavligt talat normen och förväntat att tjocka ska delta i och vi vet att stress och ångest är skadligt och att ätstörningar är den dödligaste formen av mental ohälsa.
    Det är en stor studie men är det en studie som tar med alla faktorer är frågan helt enkelt.

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

KONTAKTA OSS

Vill du tipsa oss om en nyhet, eller vill du ge oss feedback och hjälpa oss bli bättre? Hör av dig till oss.

E-post: redaktionen@aktuelltfokus.se
Facebook: facebook.com/aktuelltfokus
Till anonymt kontaktformulär

OM AKTUELLT FOKUS

Aktuellt Fokus är en partipolitiskt obunden sajt för arbetarklass, av arbetarklass. Syftet med sajten är att förmedla ett arbetarvänligt perspektiv inom framförallt nyhetsvärlden och arbetslivet. Vill du annonsera hos oss, kontakta redaktionen@aktuelltfokus.se

Copyright © 2016 - Aktuellt Fokus

Creeper

Upp