Aktuellt Fokus

UTRIKES

Putin drar in stöd till Le Pen – satsar på Fillon istället

UTRIKES| Putin har via sina myndigheter krävt tillbaka de 86 miljoner kronor som lånats ut till det franska högerradikala partiet Front National. Anledningen tros vara att han tänker omprioritera stödet till de Putin-vänliga Republikanerna.

2014 lånade Första tjeckisk-ryska banken ut de 86 miljoner kronorna till Front National i syfte att bistå deras Putin-vänliga agenda. Nu pekar alla undersökningar mot att Republikanernas Francois Fillon, som även han är kontrollerad av Moskva, kommer att gå om Marie Le Pen i det franska presidentvalet.

Det franska Republikanska partiet är djupt rotat i Putins europeiska kontaktnät. Förutom sina öppna relationer med den ryske presidenten har de även en helt egen partiavdelning i Moskva.

Kremlin har länge arbetat med att bistå världens högerradikala krafter med ekonomiska medel, i syfte att sprida den ryska agendan utanför de egna gränserna. Förutom de franska högerradikala partierna stödjer Putins regim även ungerska Jobbik och österrikiska FPÖ. Även Sverigedemokraterna har avslöjats som Moskva-vänliga genom att deras medlem Egor Putilov skrivit miljard-kontrakt med ryska företag som ägs av nära vänner till Vladimir Putin.

Redaktionen
redaktionen@atuelltfokus.se

Upp