INRIKES

Riksdagsförslag – Vill ta bort kommunernas vetorätt mot sprutbytesprogram

INRIKESI dag väntas riksdagen fatta beslut om att slopa kommunernas vetorätt mot att införa sprutbytesprogram för missbrukare. Godkänns motionen är det ett steg att hjälpa till att minska smittspridningen bland missbrukare.

I och med beslutet renodlas ansvaret för sprutbytesprogrammen till landstingen. Åldern för att delta i ett program sänks från 20 till 18 år och det kommer alltså inte längre att vara möjligt för kommunerna att säga nej, om landstinget vill införa ett sådant program.

Men ”gratis sprutor till knarkare” är kontroversiellt.
Folkhälsomyndigheten är  positiv till beslutet. Enligt statsepidemiologen Anders Tegnell finns det överväldigande mycket kunskap som talar för att programmen inte bara minskar smittspridningen av hiv, hepatit B och C, utan även öppnar upp ovärderliga kontaktytor mot missbrukarna.

Trots att möjligheten funnits en längre tid existerar sprutbytesprogram endast på sex mottagningar i tre landsting. Först ut var Malmö-Lund i Skåne, följt av Stockholm och Kalmar.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Diskutera vidare på facebook.com/aktuelltfokus/

KONTAKTA OSS

Vill du tipsa oss om en nyhet, eller vill du ge oss feedback och hjälpa oss bli bättre? Hör av dig till oss.

E-post: redaktionen@aktuelltfokus.se
Facebook: facebook.com/aktuelltfokus
Till anonymt kontaktformulär

OM AKTUELLT FOKUS

Aktuellt Fokus är en partipolitiskt obunden sajt för arbetarklass, av arbetarklass. Syftet med sajten är att förmedla ett arbetarvänligt perspektiv inom framförallt nyhetsvärlden och arbetslivet. Vill du annonsera hos oss, kontakta redaktionen@aktuelltfokus.se

Copyright © 2016 - Aktuellt Fokus

Creeper

Upp