Aktuellt Fokus

ARBETSLIV

Städare och fastighetsskötare går ut i strejk på måndag

STREJKEn strejk bland städare och fastighetsskötare bryter ut på måndag om inte arbetsköparen Almega väljer att förhandla om seriösa avtal.

En strejk  bland fastighetsskötare och städare kan bryta ut på måndag om LO-facket Fastighets och arbetsköparparten Almega inte accepterar medlarbudet som de får i dag. Det rapporterar SR Ekot.

Striden står mellan LO-facket Fastighets och arbetsköparparten Almega. Facket vill se ett påslag på 6,5 procent plus en låglönesatsning. Från arbetsköparsidan vill man att alla kostnader ska rymmas inom 6,5 procent på tre år.

Risken är överhängande att hundratal fastighetsskötare och städare går ut i strejk på måndag, enligt facket.

Magnus Pettersson, förbundsordförande Fastighets skriver på fackförbundets hemsida:

”Det förtjänar att påpekas att Almega inte förmått teckna ett enda avtal med ett LO-förbund ännu. Almegas företrädare har gång på gång uttryckt ambitionen att utveckla kollektivavtalen och förändra dem.

De tycker inte om alla kollektivavtal. Särskilt inte de som de anser vara för dyra och för omfattande. De med pension, försäkringar, omställningsavtal gillar de till exempel inte.

Just precis det som gör människors liv någorlunda tryggt, anses för kostsamt. Med sådana utgångspunkter hamnar Almega därför ofta på tvärs i förhandlingar med LO-förbund.”

Foto: Fastighetsfolket.se

Rickard Karlsson
rickard.karlsson@aktuelltfokus.se

Upp