Aktuellt Fokus

UTRIKES

Stora folkliga protester mot diktatorn i Kongo

UTRIKES| I Kongo pågår protester runtom i landet mot den sittande presidenten som vägrar avgå. Presidentens säkerhetsstyrkor har skjutit ihjäl flera demonstranter.

Kongos president Joseph Kabila har suttit vid makten sedan 2001. Hans mandatperiod tog slut förra veckan, men eftersom han ställt in presidentvalet som skulle hållts i september finns det ingen som kan ta hans plats. Kabilas försök att bli diktator har fått folk att protestera runtom i landet.

Organisationen Human Rights Watch rapporterar att Kabilas säkerhetsstyrkor öppnat eld mot flera demonstrationer runtom landet.

Dödssiffran ligger i nuläget på 34 och förväntas öka. Förhandlingar pågår mellan Kaliba och den politiska oppositionen men de har ännu inte kommit fram till några lösningar. Massarrestingar har gjorts, men det är oklart hur många som är inlåsta.

Den sittande presidenten är son till Laurent-Désiré Kabila, som på 1960-talet fick stöd av Che Guevara för att skapa en marxistisk revolution i landet. Revolutionen slogs ned av den USA-stödde diktatorn Mobutu Sese Seko. 1997 lyckades Laurent-Désiré störta diktatorn för att själv ta presidentposten.

Laurent-Désiré mördades 2001 och sedan dess har hans son haft makten. Landet höll ett presidentval 2006, där Joseph vann, men det största oppositionspartiet bojkottade valet då de ansåg att det var riggat.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Upp