Aktuellt Fokus

ARBETSLIV

Tusentals textilarbetare sparkas på H&M-fabrik

UTRIKES| Tusentals textilarbetare har sparkats efter att de kämpat för bättre arbetsvillkor. Det rör sig om arbetare på fabriker i Bangladesh – som förser bland annat H&M med kläder.

Tidigare i december pågick stora protester i Bangladeshs huvudstad Dhaka. Tiotusentals lämnade sina arbetsplatser i industriområdet Ashulia i protest mot låga löner. Sedan dess har arbetsköpare polisanmält protester och ett trettiotal arbetare och fackföreningsledare har arresterats.

Nu rapporterar SVT att polisen berättar att omkring 1500 av arbetarna som protesterat blivit av med sina jobb på grund av sitt engagemang i kampen för bättre villkor på arbetsplatsen. Fackföreningarna bestrider dessa uppgifter och anser att siffran ligger runt 3500.

Textilindustrin i Bangladesh står för 80% av landets export. De producerar kläder åt stora internationella företag, som H&M, för svältlöner. Minimilönen ligger på ungefär 600 svenska kronor i månaden – en lön som många i landet har svårt att klara sig på.

Aktuellt Fokus har tidigare rapporterat om de usla villkoren på de fabriker i Asien som förser oss med kläder vi köper i svenska butiker. Vanligtvis låses arbetarna in på fabrikerna av arbetsköparen för att de inte ska kunna smita ut och ta raster eller toabesök. Inlåsning kan få katastrofala följder; 2013 ledde en brand till att 1100 människor brann inne på fabrikskomplexet Rana Plaza där de var inlåsta.

Upp