Aktuellt Fokus

KRÖNIKA

Var ska kvinnor söka asyl?

KRÖNIKA Under de drygt 2 år jag arbetade för en organisation inom kvinnorörelsen träffade jag många underbara, fantastiska och modiga människor. Människor med ett brinnande engagemang. En gång minns jag hur en förbannad kollega utbrast: ”Vad fan spelar det här för roll när allt bara blir värre?”. Det är en berättigad fråga.

Måndagen den 22 maj skrev Bahareh Andersson i Aftonbladet under rubriken ”Misshandlad – sedan sviken av samhället”. I artikeln belyser hon ett specifikt fall där en kvinna som flytt till Sverige med sina barn. Hennes man kom efteråt. Mannen utsatte kvinnan för fysiskt våld och blev till sist dömd till kontaktförbud och fängelse. Kvinnan får sekretessmarkering. När mannen släpps från fängelse och ska underrättas om skilsmässan som kvinnan begärt missar tingsrätten att hon har hemliga personuppgifter. Därefter går mannen raka vägen till Migrationsverket och ber att få bli placerad där kvinnan bor. När detta uppmärksammas av kvinnans socialsekreterare kontaktar denna Migrationsverket som vägrar att ändra sitt beslut om mannens placering. Kvinnans liv svävar alltså i fara. Tyvärr är detta inget ovanligt.

För något år sedan jobbade jag mycket med frågan om att tjejer som kommer till Sverige och har gift sig när de varit medborgare i ett annat land fortfarande räknas som gifta i Sverige trots att de inte är myndiga. I många kommuner runt om i landet tas det till intäkt för att placera den minderåriga tjejen tillsammans med sin betydligt äldre man. Kommuner tvingar på så sätt minderåriga tjejer att dela säng med äldre män. Det är inget annat än legaliserad pedofili. En stark förkämpe för dessa flickor som jag vill lyfta fram är Juno Blom på länsstyrelsen i Östergötland som gjort ett fantastiskt jobb med att stå upp mot både stelbent byråkrati och för att Sveriges kommuner ska efterleva FN:s Barnkonvention även i dessa fall.

Vid ungefär den här tiden förra året hittades en kropp nedgrävd i ett skogsparti i Hökarängen utanför Stockholm. Kroppen tillhörde en 16-årig flyktingtjej från Afghanistan. Hon var gift med en betydligt äldre man i sitt hemland men hade som flykting i Sverige hittat kärleken i en jämnårig pojke. Ett klassiskt hedersmord med andra ord. Om jag minns rätt hade flickan varit borta från boendet där hon varit placerad utan att de anmält henne som saknad. Hon hade inte varit borta en natt när hon hittades, utan en hel månad.

Det finns en gemensam faktor i alla de tre fallen ovan. Migrationsverket och deras helt värdelösa arbete för att skydda kvinnor från mäns våld. Man kan ha viss förståelse för att det är körigt på Migrationsverket just nu. Samtidigt kan man fundera på hur meningsfullt det är att ta emot flyktingar om man samtidigt inte klarar av att skydda dem från våld, förföljelse och förtryck i Sverige. Det pågår inte bara krig i olika länder runt om i världen. Det pågår också ett globalt krig mot kvinnor. Och i vilket land ska de söka asyl undan det kriget?

 

Jonas Lundgren
jonas.lundgren@aktuelltfokus.se

Upp