NOTISER

21 personer dömda för att ha använt Uber

UBER
INRIKES | Det amerikanska företaget Uber har vuxit svindlande fort. Genom Ubers tjänster kan du beställa en taxi men även svarttaxi med en app. En tjänst som öppnar dörren för lönedumpning i branschen, hjälper organiserad brottslighet och det går enkelt att bedriva svart-taxiverksamhet.

En del av Ubers verksamhet bedrivs med registrerade taxibilar. Men i den billigaste tjänsten, som kallas Uberpop, accepterar Uber förare som saknar såväl taxiförarlegitimation som yrkestrafiktillstånd. Alltså vanliga privatbilister, skriver tidningen Arbetet. Tjänsten öppnar upp för svart-taxiverksamhet men också dörren för organiserad brottslighet. För att kunna köra taxi eller bedriva taxiverksamhet är att man har taxiförarlegitimation från Transportstyrelsen.

21 personer har hittills dömds för olovlig taxiverksamhet genom Uber-pop appen av tingsrätten i Stockholm och Göteborg. Privatpersonerna får betala priset medan företaget Uber kommer undan. Uber hävdar att företaget bara organiserar samåkning, något som företaget alltid har förekommit men underlättas av företagets app. Det resomanget haltar. En personer med bil och appen stannar för att plocka upp en annan person. Bilföraren kör en person till ett ställe som inte är känt innan den andra resenären sätter sig i bilen och föraren ska inte till den platsen. När resenären är avsläppt åker bilisten för att plocka upp någon annan Tingsrätten underkänner Ubers resonemang helt.

– Det är bra att polisen har vaknat. Domarna är nödvändiga, för att skapa åtminstone lite ordning i en kaotisk bransch, kommenterar Transports förbundssekreterare Markus Pettersson till tidningen Arbetet.

Företaget Uber öppnar inte bara upp för svart-taxiverksamhet utan även för organiserad brottslighet. Kriminella gäng kan tjäna pengar med svarttaxi och kombinera det med annan kriminell verksamhet som, rån eller utpressningar i bilarna. Uber organiserar också lönedumpning inom taxibranchen när billigaste körningen vinner. När privatpersoner blir verksamma i branschen utan krav när det gäller prissättning kan priserna sjunka lågt under gällande avtal och taxichaufförer har ingen möjlighet att konkurrera på lika villkor.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Klicka för att kommentera

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp