NOTISER

26 personer ur finanseliten dömda på Island

island
UTRIKES | Island dömer 26 bankmän till fängelse. I samband med finanskrisen och den ekonomiska kollapsen på Island 2008 har Islands högsta domstol dömt flera bankmän till fängelse.

Majoriteten av länderna som drabbades hårt av finanskrisen 2008 valde att se till att bankerna inte skulle gå i konkurs genom att betala ut stora summor åt bankföretagen.

Island är det landet som valt en annan väg efter finanskrisen.
Ursprungligen valde Island samma metod som övriga länder men hade inte råd att rädda bankerna vilket ledde till konkurs för flera av bankerna.

Islands högsta domstol arbetar med flera fall som berör den forne finanseliten på Island. Hitintills har 26 personer blivit dömda till fängelsestraff på sammanlagt 74 år. Bland de fängslade finns en sekreterare på finansministeriet och högt uppsatta chefer från bankerna Byr, MP Bank, Glitnir och Kaupthing Bank. Även aktieägare och personer från investmentbolag involverade i bankföretagen har blivit dömda till fängelse.

Domstolarna på Island är inte färdiga med att bestraffa finanseliten på Island utan har flera fall på gång och de 26 som är dömda hittills är inte de sista.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

3 kommentarer

3 Comments

 1. sören turesson

  2015-10-28 den 19:45

  Kan inte göre annat än hålla med KAO.

 2. Kao

  2015-10-26 den 21:47

  Underbart att de skyldiga till kraschen äntligen får sitt straff. Önskar att även de svenska bankerna och deras chefer, som gjort svenskarna till ett överskuldsatt folk, också får sina straff.

  Bankernas makt är alltför stor och privatlån borde finansieras av Riksbanken. Då slapp vi de här problemen. Men svenska politiker är för mesiga, okunniga eller rädda för att göra samma sak som islänningarna.

  Vi går hela tiden USA:s ärenden vilket kommer störta både oss och USA och deras ekonomiska vänner i avgrunden inom en snar framtid. Men som vanligt blir det vanligt folk som får stå där med skammen. Se bara på Grekland, där folket fick höra att det var p.g.a att de var lata och jobbade för lite, som orsakade kraschen där.

  Men de ansvariga visste att den skulle komma och hann, skrattande, flytta sina (folkets)pengar till sina skatteparadis.

  Kao

 3. Det handlar om klass

  2015-10-26 den 16:51

  Straffarbete för finanspacket! Kan Tomten fixa det?

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp