KULTUR

Rapparna uppmanar förortsborna till civil olydnad

KULTUR| Hiphop-duon Mohammed Alis medlem Mohammed Ryback uppmanar förortsbor runt omkring i Stockholm att börja praktisera civil olydnad. Utspelet kommer i en debattartikel publicerad på den vänsterinriktade sajten Politism under rubriken, “Vill du vara mindre segregerad? Planka!”.
Mohammed Ryback rasar mot chockhöjningen på priserna i kollektivtrafiken i Stockholms län. Enligt SL:s nya besparingsplan kommer resenärerna få betala 11 400 kronor varje år.

I debattartikeln pekar Ryback på vilka grupper som kommer drabbas hårdast

– Detta kommer slå hårdast mot dem som har lägst inkomster och som redan nu tycker att det är dyrt med busskortet. Det slår mot den ensamstående mamman som har svårt att få fast anställning och måste lämna barnen på dagis tre stationer bort. Mot förortsungdomen som redan har vant sig vid att stå nära någon med SL-kort så att hen kan smyga in bakom kortinnehavaren genom spärren, skriver den unga artisten.

Uppmanar unga till civil olydnad

Mohammed Ryback skriver även om sin egen uppväxt och pekar på hur han själv inte hade råd med busskort och att plankandet bidrog till ta honom dit han är idag. Bland annat ledde plankandet till nya möten och kulturella utbyten i huvudstaden, vilket var viktigt för hans utveckling. Ryback avslutar artikeln med en uppmaning till solidaritet med de som drabbas av klassamhällets segregering, han uppmanar även till civil olydnad och civilkurage mot systemet.

Så vad ska jag säga till ungdomar som bor i miljonprogrammen, som vill ut och se sig omkring, som vill åka in och se sin favoritgrupp uppträda, eller åka till en gratis workshop i någon förort där hen lär sig mer om sina intressen?

Jag uppmanar er i så fall att planka när SL-kortet chockhöjs, i solidaritet med dem som inte har råd. Håll upp spärrarna när någon försöker komma förbi. Du som har busskort kan jiddra lite längre med tågkontrollanterna så den som saknar kort hinner gå därifrån.

Jag säger planka, hellre att du plankar än att du är fast. Om du måste någonstans för att nå dina mål, planka. Vill du vara mindre segregerad? Planka! Vill du känna dig inkluderad i svenska samhället? Planka!

Artikeln på Politism finner du här: http://www.politism.se/mohammed-ali/vill-du-vara-mindre-segregerad-planka/#post-23959

Redaktionen
kultur@aktuelltfokus.se

1 kommentar

1 kommentar

  1. Pingback: Demonstration mot politikernas chockhöjning av SL-kortet – Arbetarna kräver kollektivtrafik för alla | Aktuellt Fokus

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp