Kontakta oss

DEBATT

45 miljarder till välfärden eller 45 miljarder till EU – vad väljer du?

Publicerat

den

Stockbild Aktuellt Fokus

DEBATT I onsdags blev det klart att Sveriges    EU-avgift kommer öka kraftigt till hisnande 45 miljarder kronor om året. Detta i en tid när den svenska välfärden går på knäna, medicinförråden ekar tomma, det råder bostadsbrist i princip varje kommun och vi vet att det behöver satsas stora summor för att rädda klimatet. Vi menar att dessa skattepengar hade gjort mycket större nytta i Sverige och den svenska välfärden.

För oss som inte har en förmögenhet på banken så är det svårt att föreställa sig hur mycket 45 miljarder egentligen är. Om pengarna skulle stanna i den svenska statskassan så hade varit tillräckligt för att anställa 340.000 välfärdsarbetare. Tänk hur annorlunda vår välfärd hade varit med så många fler medarbetare. Det hade varit mer tid för samtal och promenader för de med hemtjänst, det hade varit fler lärare i klassrummen, vårdkön hade förkortats och det hade inte behövt stå några tomma sängar på våra sjukhus.

Men får vi inte tillbaka en massa pengar från EU? Enligt EUs egna siffror så får Sverige tillbaka ungefär 15 miljarder i form av bidrag till jordbruk och stöd till olika sorters projekt. Vilket betyder en ren förlust på 30 miljarder. Men vi förlorar inte bara pengar utan även rätten att bestämma vad skattepengarna ska gå till.

Tänk hur mycket mer stöd jordbruket hade kunnat få om pengarna hade stannat i Sverige? Vi hade kunnat välja att pengarna ska gå till att öka vår nationella självförsörjning och se till att varje skola, sjukhus och äldreboende hade fått närodlad ekologisk mat från bönder som fått ordentligt betalt. Istället går pengarna till grevar, baroner och andra godsägare ute på kontinenten.

Varför får vi en så kraftig höjning av avgiften då? Den stora anledningen till att man måste höja avgiften så mycket är för att man måste pumpa in pengar för att rädda tyska och franska banker när euron börjar vackla. Är det verkligen rimligt att Sveriges skattebetalare som röstade nej till euron ska vara de som får betala för eurons kris?

Vad är alternativet då? Vi är såklart för fortsatt handel med våra europeiska grannar men vi vill samtidigt att beslut gällande Sverige ska tas i Sverige. Därför är vårt långsiktiga mål att överstatliga och odemokratiska EU ersätts med nya ömsesidiga samarbeten mellan Europas länder. Ett första steg skulle kunna vara att göra som vårt grannland Norge och byta ut vårt ordinarie medlemskap mot ett medlemskap i handelsunionen. Så kan vi fortsätta med vår export till EU men också själva bestämma var våra 45 miljarder gör som bäst nytta.

Vi tycker att pengarna skulle göra bäst nytta i välfärden – vad tycker du?

Robert Armblad – Vänsterpartiet Växjö
Eva-Britt Svensson – Vänsterpartiet Växjö
Jonas Wanér – Vänsterpartiet Växjö

redaktionen@aktuelltfokus.se