iFOKUS

Åklagaren i batongvåldtäkten kriminella polisers bästa vän

Faksimil Twitter

INRIKES   Åklagaren valde att fria polisen i samband med en batongvåldtäkt i Solna med motiveringen att det var försvar eller en olyckshändelse. Nu kan Aktuellt Fokus avslöja att samma åklagare har varit involverad i andra uppmärksammade fall där poliser gått fria.

Det var i samband med ett polisingripande i Solna som en av poliserna beslutade sig för att våldta den gripna mannen med en batong i anus. Händelsen utreddes av åklagaren Martin Tidén vid Särskilda åklagarkammaren som beslutade sig för att fria den brottsmisstänkta polisen med motiveringen att det kunde ha rört sig om en olyckshändelse eller att händelsen var försvarlig. Ett beslut som har skapat starka reaktioner hos allmänheten.

Eric Torell

Batongvåldtäkten är inte det enda uppmärksammade fallet som Martin Tidén har varit involverad i. Martin Tidén var även involverad i fallet rörande Eric Torell som sköts till döds av polisen i augusti 2018. 20-åriga Eric Torell som hade Downs syndrom och autism stod och lekte med en leksaksvapen i plast. Poliserna avlossade sammanlagt 25 skott. Tre av dem träffade Torell. Två poliser åtalades för tjänstefel och en för vållande till annans död. Åklagaren Martin Tidén yrkade på att poliserna skulle döms till dagsböter respektive villkorlig dom men samtliga friades i tingsrätten och Martin Tidén valde att inte överklaga den friande domen.

– Tingsrättens dom är inte prejudicerande, men kommer att få stor principiell betydelse eftersom de uppgifter som tingsrätten utgår ifrån uppges vara generella av de som lämnat dem. Särskilda åklagarkammaren kommer därför att analysera domen närmare i de delarna, skrev Martin Tidén i ett pressmeddelande efter den friande domen.

Sköts i ryggen

Den 24 mars 2018 sköt en civilklädd polis ihjäl psykiskt sjuka luleåbon George Benberia med ett skott i ryggen. Den 30 maj förra året valde Martin Tidén att lägga ner förundersökningen mot polisen. Enligt Martin Tidén utgjorde Benberia nämligen ett hot mot sin mamma vilket föranledde skjutningen som inträffade på avstånd. Problemet var bara den att mannen stod i meterdjup snö och befann sig cirka tre meter från mamman och de närvarande poliserna. Enligt George Benberias mamma kunde George inte röra sig framåt på grund av snödjupet men ändå sköts han ihjäl.

När Marrin Tidén lade ner förundersökningen försvarade han sitt beslut med att säga att svenska poliser inte skjuter för att döda.

– Svensk polis skjuter inte för att döda. I det här fallet skjuter de för att skydda henne, eftersom att han står så nära henne med kniven, sa Martin Tidén.

Bedrägerier inom polisen

Under våren 2017 inleddes flera förundersökningar om grovt bedrägeri, medhjälp till grovt bedrägeri och osant intygande mot en polischef och tre poliser i Stockholm. Polischefen hade bland annat godkänt övertidstimmar till sina kollegor trots att ingen av dem hade jobbat över.

I februari 2018 friade Martin Tidén samtliga bedrägerimisstänkta poliser inklusive polischefen. Enligt Tidén kunde brott inte styrkas.

Ovanstående fall är endast ett axplock av fall som har lagts ner av åklagaren på senare år.

Stöd oberoende alternativmedia – bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till “0720201984” och märk din gåva med “kaffe”!  Betalningsmottagare k.fredriksson. 👍

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se

Upp