Kontakta oss

INRIKES

Alliansen splittrad över budgetomröstning

Publicerat

den

alliansen-spricker2

INRIKES|  Regeringen fick igenom sina budgetramar i riksdagen. Alliansens olika partier kunde inte komma överens. Moderaterna fick istället samarbeta med Sverigedemokraterna.

Riksdagen röstade idag igenom regeringens budgetramar. Efter att alliansen inte kunde enas valde Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna att lägga ner sina röster. Moderaterna la sitt eget förslag som inte fick något stöd från de övriga allianspartierna. Sverigedemokraterna valde att stödja moderaterna men det räckte inte för att slå regeringen. Hade alliansen hållit samman kunde de ha fällt regeringen istället för att själva bli splittrade.

Budgetramarna är ett förslag på riktlinjer för hur den ekonomiska politiken kommer att se ut 2017. Regeringens ekonomiska politik riktar in sig på att göra samhällsinvesteringar istället för skattesänkningar och privatiseringar som skedde när alliansen hade makten.

Alliansens splittring öppnar upp för en blocköverskridande politik bland åttaklövern. Genom att låta regeringen få igenom sin budget undveks det parlamentariska kaos som slutade med den impopulära decemberöverenskommelsen som uteslöt de två oppositionspartierna Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. De två oppositionspartierna agerar direkt stödparti i Riksdagen. Vänsterpartiet är stödparti åt Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna agerar stödparti åt Moderaterna.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons