iFOKUS

Alternativmedier bakom Bernie Sanders framgångar

iFOKUS Få amerikanska presidentkandidater har blivit så pass motarbetade av det politiska etablissemanget som Bernie Sanders har blivit. Trots det har hans popularitet bara ökat och ökar. En av anledningarna till Sanders popularitet är hans förhållande till alternativmedier.Under senator Bernie Sanders chockartade presidentkandidatur 2016, möttes han av enormt motstånd från det samlade medielandskapet i USA. Som exempel kan man nämna Washington Post, som publicerade 16 negativa artiklar om Bernie Sanders inom loppet av 16 timmar, efter att han debatterade mot Hillary Clinton. Efter att den vithåriga senatorn deklarerade att han återigen kandiderar i presidentvalet, har den negativa trenden i massmedierna fortsatt.

För bara några veckor sedan deklarerade MSNBC-analytiker Mimi Rocah helt öppet att: “Bernie Sanders får min hud att krypa!”. Hon fortsatte smutskastningen med att förklara att hon inte kan sätta fingret på varför, men att hon ser Sanders som en kandidat som inte arbetar för kvinnor. Trots att påståendet var totalt ogrundat klev ingen i studion in till Sanders försvar. Förutom offentlig smutskastning har MSNBC även visat missvisande opinionsundersökningar där Bernie Sanders siffror har framstått som mindre än vad dem egentligen har varit.

Lägg märke till placeringen

“F*ck mainstream media”

I årtionden har Bernie Sanders varnat för att kapitalistiska intressen inom media riskerar att kväva den självständiga journalistiken. Sedan dess har han blivit vittne till enorma försämringar i USA:s alltmer stagnerande medielandskap. Idag kontrollerar sex företag 90 procent av all media i USA vilket gör att den självständiga journalistiken blivit en bristvara. Vilket inte minst syns i den ständigt negativa mediapubliciteten kring just Bernie Sanders.

Men hur kan en senator med så knappa medel som Sanders har, ändå lyckas att bli så pass populär att han redan nu tituleras som Trumps huvudmotståndare? Svaret är: alternativmedia.

Faktum är att Bernie Sanders alltid har valt att satsa på alternativa medier för att kommunicera med väljarna. Redan på 1980-talet, då han var borgmästare i Burlington Vermont, satsade han stort på ett eget TV-program där han talade direkt med till stadens befolkning, helt utan påverkan av reklam eller företagsintressen. På så sätt kunde han tala fritt från hjärtat utan att bli avbruten.

När han var en relativt okänd senator brukade han frekvent gästa det progressiva radioprogrammet “The Thom Hartmann Program”. Till slut fick han sin egen lilla hörna som hette “Brunch with Bernie”.

Under valkampanjen 2016 etablerade han även goda kontakter med vänsterorienterade TYT som har kommit att bli en av USA:s största alternativa mediekanaler. Detsamma kan även sägas om Democracy Now.

I sin 2020-kampanj har Sanders, förutom att hålla god kontakt med alternativmedier, skapat en rad egna alternativa mediekanaler. Däribland livestream programmet, “The 99”, som valkampanjen har valt att använda som försnack inför offentliga tal och debatter. Sanders pressekreterare, Briahna Joy Gray, leder podcasten, Hear The Bern, som gästas av Bernie-supportrar och andra vänsterprofiler som nödvändigtvis inte stödjer valkampanjen, men stödjer en bredare socialistisk rörelse i USA. Vidare använder Sanders sig av, Bernie TV, en Facebooksida som har lyckats slå tittarsiffrorna från CNN, och som redan 2017 hade över 800 miljoner visningar.

Bernie Sanders valkampanj har även lanserat en Twitchkanal för att ta deras budskap till en plattform där politiker traditionellt varit frånvarande, vilket har resulterat i en uppsjö av memes inom gamingcommunityt.

Bernie Sanders gillar gaming

Tar fighten mot mediehusen

När Sanders ändå behöver interagera med mainstreammedia har han blivit otroligt skicklig på att manövrera högervridna frågeställningar och fientliga journalister. I april kritiserades han av liberala medier för att han ställde upp för att bli utfrågad inför livepublik i högervridna Fox News. Under programmet lyckades han både leverera kritik mot TV-kanalen samt vinna över publiken, som till moderatorernas förvåning i en handuppräckning visade överväldigande stöd för Sanders socialistiska förslag, Medicare For All. Sanders gjorde så pass bra ifrån sig att Donald Trump gick ut på Twitter för att kritisera Fox News och publiken.

När Sanders skulle bli intervjuad av Washington Post började han utfrågningen med att fråga om Bank Of America verkligen sponsrade eventet, varpå publiken började garva.

När han debatterade Medicare For All i CNN anklagade han CNN:s reporter för att prata utifrån ett högerperspektiv och fortsatte med att förklara för tittarna att sjukförsäkringsföretagen antagligen skulle argumentera på på samma sätt under CNN:s reklampaus. En stund senare visade det sig att han hade rätt då en samling sjukförsäkrings- och medicinföretag attackerade Sanders under reklamen.

Hela Sanders karriär har kantats av systematisk kritik av kapitalstyrda medier. En kritik som har varvats av framgångsrika kommunikativa strategier för att framföra sitt politiska budskap och motverka den ekonomiska maktelitens negativa narrativ om honom.

Genom att prioritera att synas i kaxiga alternativmedier som andra makthavare inte vill befatta sig med lyckades Bernie Sanders nå miljontals människor. Genom att knyta till sig människor i de alternativa mediekanalerna och därefter skapa sina egna kanaler har Sanders även lyckats organisera tiotusentals människor över hela USA.

Stöd röd alternativmedia – bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till “0720201984” och märk din gåva med “kaffe”! 👍 Betalningsmottagare k.fredriksson.

Ville Hattara
redaktionen@aktuelltfokus.se

Upp