UTRIKES

Amerikansk gränspolis vill ha fri tillgång till resenärers digitala privatliv

7_web_usa-granskontrollUSA| Den amerikanska gränspolisen vill nu ha tillgång till inresandes konton på sociala medier. Genom informationen från sociala medier kan myndigheten se om den inresande är välkommen i den amerikanska kulturen eller måste vända vid gränsen.

Den amerikanska gränspolisen har lagt ett förslag som ska tvinga inresande att dela med sig av sina aktiviteter på sociala medier som Twitter och Facebook, rapporterar The Intercept. Om den amerikanska förvaltnings- och budgetbyrån vid presidentkansliet godkänner förslaget kan det träda i kraft redan i december.

Det nya förslaget riktar sig enbart till resenärer från de länder som kan resa till USA utan visum. Majoriteten av Europas länder inklusive Sverige, och ett fåtal länder utanför Europas gränser, kan drabbas. Visumfria turister kommer endast få vistas i landet under 90 dagar. Förslaget kommer inte gälla de som reser in i landet med visum.

Förslaget kommer innebära att den inresande får fylla i en blankett om vilka konton personen använder på sociala medier. Kontona kommer sedan granskas i en databas som avgör om personen är ett välkommet element i USA. Om personens konto blir flaggat för t.ex. brottslig bakgrund eller samhällsrisk kommer personen att nekas inträde i landet.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Klicka för att kommentera

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp