UTRIKES

Amerikansk missionär misstänks mördat över hundra barn

UTRIKES En amerikansk missionär utan någon utbildning utgav sig för att vara doktor. På hennes klinik i Uganda misstänkts över hundra barn ha avlidit på grund av felaktiga behandlingar.

Den amerikanska missionären Renee Bach är en del av den kristna organisationen Serving His Children. Den så kallade välgörenhetsorganisationen jobbar med att ta hand om svältdrabbade i Uganda. Det har sedan en längre tid tillbaka riktats misstankar mot Bachs välgörenhet. Bach ska tidigare ha drivit en klinik i landet och utgett sig för att vara läkare. På hennes klinik beräknas över hundratals barn ha dött på grund av felbehandlingar. Barn som överlevt har fått skador för livet.

2015 stängdes Bach klinik ned av myndigheterna men hon fortsatte verksamheten från hennes bostad istället. Sedan tidigare i år jagas Bach av organisationen Women’s Probono Initiative tillsammans med två mödrar vars barn avlidit efter Bachs felbehandlingar. Bach skulle ställas inför domstol i Uganda i mars men misstänks ha flytt till USA. Organisationen jobbar nu för att ställa henne inför rätta i USA.

Enligt Serving His Children ska Bach aldrig ha utgett sig från att vara en doktor men mödrarnas berättelser motsäger de uppgifterna. Enligt en kvinna som besökte Bachs hem med sitt barn var hemmet inrett som en klinik och Bach hade på sig en läkaruniform. Barnet dog tre dagar senare.

Bach ska först som 18-åring ha tagit organisationen Serving His Children till Uganda 2012. Organisationen ska då enbart ha ägnat sig åt att bekämpa svälten. Bach valde kort därefter att istället öppna en klinik och jobba som doktor trots att hon saknade en utbildning. Organisationen har också varit populär på sociala medier där de arbetar för att locka donatorer.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se

Upp