Kontakta oss

UTRIKES

Ännu lever demokratin – förhandlingarna om handelsavtalet TTIP strandade

Publicerat

den

UTRIKES | Handelsavtalen TTIP verkar för stunden ha stoppats sedan Obama misslyckats med att få det förhandlingsmandat som sökts från den amerikanska senaten. TTIP är ett handelsavtal mellan USA och EU som har förhandlats bakom slutna dörrar.

Avtalen har kritiserats av demokratiaktivister för att skapa specialdomstolar där storföretag kan stämma stater för att lagar minskat deras vinst, av miljöaktivister för att underminera miljökrav, av fackliga aktivister för att underminera arbetsrätt och av internetaktivister för att försöka få igenom de regler om mer kontroll över internet som stoppades i och med att ACTA-avtalet röstades ner i Europaparlamentet. Protester mot TTIP har skett på flera länder i Europa.

Trots stöd från republikanerna, så kunde Obama inte få igenom ett förhandlingsmandat utan stöd från sitt eget parti. Det är troligt att demokraternas högerflygel inte vill ha den här frågan under kommande valrörelse och därmed verkar förhandlingarna stranda, även om nya försök att förhandla bort demokrati säkert kan återkomma efter 2016.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se