INRIKES

Ansvar för sexuella övergrepp läggs över på barnen när kommunen ska motverka pedofiler i förskolan

MALMÖ För att få bort sexuella övergrepp i förskolan har politikerna kommit fram till en ny lösning – nu ska kommunen tvinga förskolebarn att gå på toaletten inför öppen ridå. Det framgår i ett reportage som den högerliberala tidningen Sydsvenskan har gjort.

Sydsvenskans reportage blottar stora brister när det kommer till Malmö stads syn på genuspedagogik och genusforskning. När det kommer till hur kommunen vill tackla problemen med sexuella övergrepp i förskolan lyser genustänkandet med sin totala frånvaro. Speciellt när det kommer till att agera proaktivt, något som har fått stark kritik från vänsterfeministiskt håll.

För att motverka övergrepp kommer man bland annat att satsa på genomskinliga toaletter där barnen ska uträtta sina behov helt offentligt. En stor del av ansvaret på att förhindra övergreppen kommer även att läggas över på barnen själva.

De som ligger bakom Malmös kommande linje är Barbro Romero och Daniel Nyström. Enligt de bägge har man arbetat med den högerreaktionära strategin i ett och ett halvt år. Enligt Daniel Nyström bygger åtgärderna inte på någon krisplan, istället handlar det om “förebyggande arbete”.

– Många kommuner jobbar utifrån en åtgärdande krisplan. Den förebyggande delen av krisplanen är den viktigaste, säger Daniel Nyström till Sydsvenskan.

Lägger över ansvaret på barnen

I reportaget framgår även att det enda som kommer i närheten av seriöst genustänkande är det faktum att man är öppna med att pedofilövergrepp inte bara är knutet till män. Utöver den självklara insikten framgår det även att Malmö kommun ska lära förskolebarnen att säga nej – vilket i grund och botten innebär att en stor del av ansvaret läggs över på barnen, inte minst flickor.

Daniel Nyström menar på att den skeva ansvarsfördelningen är stärkande för barnen, detta eftersom barnen bestämmer över sina egna kroppar. Ett resonemang som annars brukar förekomma kring vuxna kvinnor.

– Det går att jobba mer specifikt med att göra barnen medvetna om att de bestämmer över sin egen kropp, säger han.

Brandbilar risk för sexuella övergrepp

Barbro Romero som är chef för sex förskolor i Malmö låter även meddela att leksakbrandbilar skulle utgöra en risk för potentiella sexuella övergrepp. Exakt hur leksaken ifråga skulle utgöra en risk framgår inte. Däremot framgår det att Romero missbrukar ordet ”normkritiskt” och utgår från en anti-feministisk tankevärld där kvinnor inte kan vara brandmän.

“Ett planerat inköp av en stor brandbil som skulle ha dominerat förskolans utemiljö, stoppades av Barbro Romero. Att tänka normkritiskt är en viktig del i arbetet för att förebygga sexuella övergrepp.”

Barbro Romeos utspel i den högerliberala tidningen möter inga kritiska frågor. På sociala medier har däremot flera vänsterfeminister och kommunister protesterat.

En av de som har protesterat på sociala medier är vänsterpartisten Jenny Gustafsson som arbetar på nationella sekretariatet för genusforskning: ”När folk inte riktigt har koll på vad de sysslar med. Brandbilen kan ju lika gärna användas normkreativt. Glädjande att de dock nämner att det inte bara är män som begår övergrepp”, skriver hon på Facebook.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se

Klicka för att kommentera

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp