ARBETSLIV

Arbetsdomstolen gick på arbetsköparens lögner

INRIKES Arbetsdomstolen går på arbetsköparens linje och dömer Stockholms sophämtare till att betala skadestånd.

Arbetsdomstolen har nu meddelat sin dom i den omtalade konflikten om Stockholms sophantering. Arbetsdomstolen dömer till arbetsköparens fördel. 49 arbetare får betala ett skadestånd på mellan 2500 och 3500 kr per person.

Totalt landar summan för skadeståndet på 158 000 kr och då tillkommer en ränta på beloppet. Arbetarna ska betala för arbetsköparen Reno Nordens rättegångskostnader, men fackförbundet Transport kommer täcka rättegångskostnaderna.

Sophämtarna har mötts av solidaritet från arbetare runtom i Sverige. Förbundet Arbetarsolidaritet har redan haft en insamling till sophämtarna där de drog in över 180 000 kr som ska hjälpa till att betala skadeståndet.

Reno Norden anser att arbetarna genomfört en olovlig strejk och arbetsdomstolen dömde till deras favör. Arbetarna ansåg att domen var felaktig och hävdade istället att det var Reno Norden som avskedat dem, vilket ledde till att de inte utförde arbetet.

Reno Nord ljög i arbetsdomstolen

I arbetsdomstolen stod ord mot ord. Aktuellt Fokus har tidigare publicerat ett ljudklipp från ett möte mellan arbetarna och Reno Norden som bekräftade att arbetarna blev avskedade. Ljudklippet bevisar att arbetarna talade sanning medan Reno Norden ljög.

Ljudklippet användes aldrig i Arbetsdomstolen. Ljudklippet hade troligen påverkat Arbetsdomstolen och ökat chansen att den dömt till arbetarnas fördel.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se

Upp