EKONOMI

Belgien ratar EU-elitens demokratifientliga handelsavtal

CETA| Det står nu klart att Beligen röstar nej för CETA som är ett av flera demokratifientliga handelsavtal EU-eliten vill få igenom. För att ett avtal skulle bli av hade samtliga EU-länder behövt rösta ja.

Belgien har valt att inte tacka ja till det demokratifientliga och arbetarfientliga handelsavtalet CETA. Avtalet är ett syskonavtal med det redan ökända TTIP. Skillnaden ligger i att CETA är tänkt att gälle mellan EU och Kanada och TTIP mellan EU och USA.

Bland de saker som uppmärksammats kring avtalet är den tystnad som legat kring förhandlingarna. Allmänheten har inte haft någon offentlig tillgång till dokumenten som legat på borden sedan förhandlingarna började.

Förutom det är även direktörsdomstolar känt som en del utav avtalet. Detta innebär att om CETA eller TTIP går igenom kommer det att finnas möjlighet för företag att stämma stater ifall deras politik hindrar företagets vinster.

Ett exempel från Nordamerika är då Obamas regering blev stämd av ett oljebolag för att ha stoppat byggandet av en oljeledning genom landet. Företaget TransCanada stämde regeringen på 15 miljarder dollar som “kompensation”, vilket skattebetalarna i landet fick stå för.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

To Top