iFOKUS

Bernie Sanders öde avgörs i Iowa

Foto: Phil Roeder

iFOKUS   Efter nästan ett år av kampanjande är det snart dags att börja räkna röster i Demokraternas primärval. Först ut är delstaten Iowa, som börjar räkna rösterna ikväll.

Bernie Sanders, som av media varit uträknad, har den senaste månaden spurtat till första plats i opinionsundersökningarna. Sanders har 23,8 procent av väljarstödet, tätt bakom ligger Joe Biden med 20,2 procent. Borgmästare Pete Buttigieg och Senator Elizabeth Warren samlar båda ihop runt 15 procent. Ingen annan kandidat har chans att vinna inget osannolikt händer.

Sanders som har suttit fast i Washington DC som domare i rättegången mot president Donald Trump har skickat sitt A-team till Iowa för att trumma upp entusiasmen hos sina supportrar och volontärer. En av Sanders viktigaste surrogater som varit på plats i Iowa är kongressledamoten Alexandria Ocasio-Cortez, som har visat sig vara viktig för Sanders framgång då hon ställde sitt stöd bakom Sanders när kampanjen var i gungning efter en hjärtattack han ådrog sig i höstas. Till Sanders A-team tillhör även kongressledamöterna Ilhan Omar och Rashida Tlaib som tillsammans med Ocasio-Cortez utgör tre fjärdedelar av “The Squad”, ett namn de fått av media på grund av deras politiska stjärnstatus. Kampanjen har även dragit till sig artister som Mike Posner, Bon Iver och Vampire Weekend. Som resultat av detta har Sanders lockat störst publik av alla kandidater på sina events. Inklusive de som inte tvingats närvara vid rättegången mot president Trump.

Röstdeltagande avgör

Experter förutspår rekordstort valdeltagande. Det glädjer Sanders som konsekvent uttryckt budskapet att kampanjen behöver ett stort valdeltagande för att vinna. Detta på grund av att Sanders har drivit sin kampanj riktad mot arbetarklassen, som har lägre tendens att delta i den politiska processen. Opinionsanalytikern, Patrick Murphy, sade till CNN att Biden förväntas ha sex procent fördel om väljarna består av traditionella väljare medan Sanders förväntas ha fyra procent fördel om väljarna består av förstagångsväljare. Enligt Murphy kan valet avgöras av ett tiotusental röster.

För att driva upp valdeltagandet och väljarstödet har kampanjen valt att driva en decentraliserad kampanj där lokala ledare fått mer frihet att organisera än vad som annars är vanligt i presidentkampanjer. Man har även engagerat rekordmånga volontärer som har genomfört över 10 miljoner telefonsamtal. Framgången har varit så stor att kampanjen sedan en vecka tillbaka uppmanat volontärer att lägga ifrån sig telefonerna och prioritera dörrknackning eller att organisera sina familjer och vänner med hjälp en ny Bernie-app, rapporterar The Intercept . Enligt Sanders kampanj har volontärerna knackat på dörrarna till halv miljon hushåll i Iowa. Sanders har i särklass bäst ground game i Iowa och i efterföljande delstater. Men han är inte ohotad. Borgmästare Pete Buttigieg har satsat nästan uteslutande på Iowa i hopp om att en seger där kan ge honom momentum vidare i primärvalet. Svagheten med Buttigiegs strategi är att han vid en eventuell seger inte har satsat tillräckligt i andra delstater för att fullt utnyttja det momentum som en seger skulle ge. Senator Elizabeth Warren har satsat mer välbalanserat, men når inte upp till Sanders nivå. Joe Biden har sämst organisation av alla toppkandidater och tycks mest ligga bra till i opinionen på grund av hans kändisstatus och tidigare post som vice president under Obama.

Nomineringsmötet

Iowa räknar rösterna på ett särskilt nomineringsmöte där väljarna röstar genom att söka upp kandidatens representant i vallokalen. Om en kandidat hamnar under valspärren, som oftast är 15 procent, får väljaren möjlighet att flytta sitt stöd till en kandidat som har kvalificerat sig. Om det inte är tilltalande nog har väljaren möjlighet att vara obestämd och därmed inte stödja någon av kandidaterna. På grund av detta är det väldigt viktigt för kandidaterna att positionera sig som väljarnas andrahandsval. Här har Sanders en fördel då hans väljare enligt opinionsundersökningar är mest entusiastiska för deras kandidat. En nackdel för Sanders är att han ligger efter Biden i att vara andrahandsval, Sanders är andrahandsval för 15 procent av väljarna medan Biden är andrahandsval för 20 procent. Båda kandidaterna slås av Warren som är andrahandsval för 23 procent av väljarna. Detta enligt en nationell undersökning av NBC och Wall Street Journal. Sanders kampanj tros främst ta väljare från Elizabeth Warren och Andrew Yang om dessa kandidater hamnar under spärren. En stor andel av Bidens väljare har även Sanders som andrahandsval. Men då Biden inte förväntas hamna under spärren måste Sanders supportrar övertyga dessa att flytta sitt stöd innan den första rösträkningen. Biden förutspås i sin tur att vinna väljare från de mer moderata kandidaterna om de hamnar under spärren. För Bidens del handlar det främst om att locka till sig supportrar från Pete Buttigieg och Amy Klobuchar.

Dolt väljarstöd?

Sanders kan ha ett dolt väljarstöd som inte fångas upp i opinionsundersökningarna. Detta beror på undersökningars metodik. I regel används tre olika grupper av personer som underlag för opinionsundersökningar. Dessa är sannolika röstare, registrerade väljare eller alla röstberättigade. Det mest vanliga underlaget är sannolika röstare. Bland väljare som traditionellt har lägre sannolikhet att rösta finns låginkomsttagare och unga. Båda dessa grupper utgör stöttepelarna i Sanders kampanj. Om Sanders med sitt starka ground game och kompromisslösa budskap lyckas öka röstdeltagandet bland dessa grupper har han stor chans att överprestera i nomineringsmötet.

Polarisering mellan generationer

Sanders väljarstöd utgörs till största del av unga röstare som är missnöjda med hur ekonomin ser ut. Bland dessa finns generation Y som blev vuxna under den senaste finanskrisen och har svårt att skaffa boende och bilda familjer, och generation X som ser en kommande miljökatastrof på grund av den globala uppvärmningen. Sanders har fått starkt stöd av dessa grupper, bland annat genom att lova skuldsanering av studielånen. Sanders stöd av en så kallad Green New Deal är också något som gjort att unga röstare flockas kring honom. Detta ställs i kontrast mot Bidens väljarbas som till stor del består av äldre väljare som växte upp under en expansiv period av landets ekonomi. Dessa väljare tenderar att äga sitt boende i större utsträckning och utbildade sig när högre utbildning var mindre kostsamt. För att täppa igen gapet mellan kandidaternas väljarstöd hos äldre väljarna har Bernie Sanders gått på offensiven mot Bidens långa historia av att ha förespråkat försämringar av pensioner. Detta har hjälpt Sanders att täppa igen gapet hos väljare i medelåldern för första gången sen han lanserade sin kampanj. I ett tight race kan detta bli avgörande.

Vad kan gå fel?

Med ett rekordstort deltagande och med vind i ryggen ser det ut för den 78 årige socialisten från Vermont. Men i ett komplext nomineringsmöte kan mycket hända. För att möta ökat valdeltagande har Demokraterna försökt hitta större lokaler att hålla nomineringsmöten. Enligt bedömare med stor erfarenhet från organisering finns det en överhängande risk för att lokalerna snabbt kan bli överfulla och att väljare kan lämnas utanför den politiska processen som en följd av platsbrist. Ett annat problem med denna typ av möten är att delar av arbetarklassen inte har möjlighet att delta i valet på grund av arbetstider och livspussel. Slutligen kan vi få se en situation där etablissemangets kandidater går ihop och uppmanar deras supportrar att ställa sig bakom den ledande kandidaten. Joe Biden har redan försökt knyta en pakt med Amy Klobuchar. Klobuchar nekar till att en dylika pakt existerar men bara det att paktsnacket sker i det öppna gör att man inte kan utesluta möjligheten.

Seger i Iowa ger momentum

Sedan det första nomineringsmötet i Iowa 1972 har fler än hälften av vinnarna gått vidare och vunnit partiets nominering. Iowa sätter tonen för resten av primärvalet, vilket är anledningen till att så mycket av kandidaternas fokus och energi läggs på den delegatfattiga staten. En seger för Sanders i Iowa skulle sannolikt följas av en seger i New Hampshire där han redan nu leder med tvåsiffriga nummer. Han hoppas att det ska hjälpa honom att ta sig vidare i delegatrike Nevada och ta Super Tuesday med momentum. Skulle så ske räknar den amerikanska vänstern med att det kommer provocera fram attacker från etablissemanget. Hur som haver har den 78 årige socialisten positionerat sig för en historisk seger.

Stöd röd alternativmedia – bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till 0720201984! Märk din gåva med ”kaffe”! ✌

Ville Hattara
redaktionen@aktuelltfokus.se

Upp