INRIKES

Bostadskön fortsätter att växa i Stockholm

BOSTADSBRISTENBostadskön fortsätter att växa i Stockholm. Kötiden är 13,5 år för en hyresrätt, om man inte kan köpa sig förbi bostadskön.

Bostadskön i Stockholm förlängs varje år med 8–9 procent i snitt. Nu har den blivit rekordlång och riskerar att bryta samman, skriver SvD näringsliv. Förra året blev bostadskön 40 000 personer längre än 2015 och vid nyår köade sammanlagt 556 000 personer för hyresrätt i Stockholm.

Samtidigt sjönk antalet hyreslägenheter som förmedlades till knappt 6 900 under 2016. I innerstan är kötiden 13,5 år om man räknar samman både gamla lägenheter och nyproducerade.

Forskning visar att nybyggen inte gynnar arbetare. De så kallade byggkedjor som ska uppstå när människor flyttar bryts av och ökar inte antal billigare hyresrätter som arbetarklassen kan flytta till. Istället har forskningen visat att de som har råd med de nyproducerade lägenheterna byter med varandra – eller flyttar från hus till lägenhet.

Överklassen, som har ekonomisk möjlighet, köper sig alltså förbi bostadskön och köper bostadsrätt i huvudstaden. Arbetare får snällt vänta i många år på en bostad.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Upp