ARBETSLIV

Brandmännens solidaritetsrörelse efter dödliga arbetsplatsolyckan: “Ingen ska dö på jobbet”

12963829_641135162706529_6789798540294285425_n
OTRYGGA SVERIGE | Brandmannen som skadades allvarligt efter en krock mellan två lastbilar på E4 norr om Örkelljunga i tisdags har avlidit. Efter dödsbeskedet att en kollega har avlidit har Brandmännens solidaritetsrörelse skrivit ett uttalande.

Vid olyckan körde en av de inblandade lastbilarna igenom mitträcket. Det var när räddningspersonalen arbetade med olyckan som en mitträcksvajer brast och träffade brandmannen och två kolleger. Efter olyckan fördes den svårt skadade brandmannen till Skånes universitetssjukhus i Lund. Där har han vårdats för livshotande skador.
Men under den sena torsdagseftermiddagen kom beskedet att mannen avlidit till följd av sina skador.

Brandmännens solidaritetsrörelse har gjort ett uttalande efter dödsbeskedet.

Ingen ska dö på jobbet
Vi fick idag det tragiska beskedet att den brandman som tidigare skadades svårt under en räddningsinsats vid en trafikolycka har avlidit.

Tidigare i år avled ytterligare en kollega efter att han blev påkörd vid en insats. Bara i år har minst 16 personer dött i arbetsplatsolyckor på svenska arbetsplatser. För bara två dagar sedan avled en städerska då hon blev påkörd av en truck. Dagen innan dog en lastbilschaufför när han klämdes under ett släp. Veckan innan avled en byggnadsarbetare. Under de senaste åren har årligen 40-50 arbetare dött på jobbet.

Fackförbunden är eniga. Väldigt många arbetsplatsolyckor är en konsekvens av ett högt tempo och hårt slimmade organisationer som skapar stress och osäkerhet. Och inte minst ett åsidosatt arbetsmiljöarbete. Ett tungt ansvar vilar på arbetsgivarna. Liv och hälsa måste alltid vägra tyngre än besparingar och högre vinster.

Här krävs krafttag och en nollvision som blir till verklighet. Ingen ska behöva dö på arbetet.
Våra tankar går idag till familj, vänner och kollegor till den avlidna brandmannen. Vila i frid.

Brandmännens solidaritetsrörelse

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Klicka för att kommentera

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp