UTRIKES

Brittiska myndigheter extremiststämplade Greta Thunbergs skolstrejker

UTRIKES Den brittiska anti-terror myndigheten har släppt ut en informationsbroschyr om våldsbejakande extremism. På listan finns både fotbollslag, IS och miljöaktivister ihopklumpade.

Sommaren 2019 delade den brittiska anti-terror myndigheten ut en broschyr till lärare och sjukvårdspersonal. Broschyren innehåller information som ska underlätta för personalen att upptäcka våldsbejakande extremister. Tidningen The Guardian har nu fått tag på en kopia av broschyren som visar att det finns flera tveksamma grupper på listan.

I broschyren är det stor blandning av grupper från både islamister, nazister och fredsaktivister inom miljörörelsen. När det kommer till miljörörelsen listas grupper som Greenpeace och Extinction Rebellion som våldsbejakande extremister. I broschyren listas varningstecken för den så kallade “extremismen”, ett av tecknen är att skolstrejka för klimatet, en metod som miljöaktivisten Greta Thunberg populariserat. Lärare uppmanas kontakta de brittiska myndigheternas motsvarighet till socialtjänsten för att se till att ungdomar som skolstrejkar ska överge sina extrema idéer om bättre klimat.

Listan över våldsbejakande brittiska grupper inkluderar främst nazistiska grupperingar men inkluderar också IS-anhängare som Al-Muhajiroun samt ett fåtal antifascistiska grupperingar som Antifascistisk Aktion. Den kurdiska milisen YPG som samarbetade med USA för att rensa ut IS från Syrien är även dem listade som extremister.

Andra tveksamma val som hamnat på listan är djurrättsgrupper, fredsaktivister och det tyska fotbollslaget FC St. Pauli. Djurrättsorganisationen PETA är en av grupperna som klassas som extremister tillsammans med atombombsmotståndare.

Myndigheten har nu dragit tillbaka den kontroversiella broschyren efter hård kritik från allmänheten och skriverier i media.

Stöd röd alternativmedia – bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till 0720201984! Märk din gåva med ”kaffe”! ✌

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se

Upp