UTRIKES

Chefer bakom självmordsvåg dömda till fängelse

UTRIKES Cheferna på ett franskt telekombolag skapade så dåliga arbetsvillkor att det orsakade flera självmord bland de anställda. Nu har flera av de ansvariga cheferna dömts till fängelse.

Det var 2006 som det franska telekombolaget France Telecom, numera Orange skulle göra sig av med 22 000 anställda för att öka lönsamheten. Dåvarande VD:n Didier Lombard blev ökänd när han sa “Jag ska få folk att lämna företaget på ett eller annat sätt, antingen genom fönstret eller genom dörren”. Efter det hoppade en 32-årig kvinna ut genom ett fönster på fjärde våningen.

Nu har Lombard dömts till ett års fängelse, varav åtta månader villkorligt rapporterar SVT. Han ska också betala 15 000 euro i böter. Två andra chefer blev också dömda. De döms för moraliska trakasserier under perioden 2007-2008. De friades för åren 2008-2010. Själva företaget ska böta 75 000 euro.

Enligt åtalet ska företaget aktivt jobbat för att skapa misär på arbetsplatsen för att få de anställda att själva säga upp sig. Cheferna döms för att ha orsakat 19 självmord, 12 självmordsförsök och 8 depressioner. Enligt facket var det däremot betydligt fler anställda som tog självmord. Enligt dem var det 62 personer som tog självmord under perioden cheferna friades för.

Flera av självmorden har uppmärksammats av franska medier. Bland annat valde en fyrabarnspappa som varit anställd i 30 år på företaget att tända eld på sig själv på parkeringen i protest. Han hade blivit omplacerad gång på gång av företaget tills han fick nog.

Ett omtalat självmordsförsök utfördes av Yonnel Dervin. Efter att han blivit sparkad valde han att försöka ta självmord framför chefens ögon.

– Jag ville att min chef skulle se det. Blodet och det fruktansvärda lidande han orsakat mig. Han skulle inte få komma undan, säger han till SvD.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se

Upp