ARBETSLIV

Häkteschefer friade efter anställd mördades på jobbet

OTRYGGA SVERIGE| Det var inget arbetsmiljöbrott som ledde fram till att kriminalvårdaren mördades på häktet i Huddinge 2011. Tingsrätten frikänner de tre åtalade cheferna. Det var i oktober 2011 som kriminalvårdaren Karen Gebreab mördades på häktet i Huddinge. Hon hade lämnats ensam med en intagen som attackerade henne. Den intagne dömdes för mord, men åklagaren ansåg att även tre dåvarande chefer på häktet gjort sig skyldiga till brott. Cheferna hade inte gjort vad arbetsmiljölagen kräver för att förhindra arbetsolycksfall, ansåg åklagaren som bland annat pekade på brister i rutiner och information. Åklagaren väckte därför åtal för arbetsmiljöbrott, vilket Arbetet skrivit om vid flera tidigare tillfällen.

I dag kom domen från Södertörns tingsrätt och den friar cheferna helt ifrån ansvar. Även om lagen säger att arbetsgivare ska vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga ohälsa och olycksfall innebär det inte att arbetsgivaren alltid har brutit mot lagen om olyckor ändå inträffar, skriver rätten i domen. Tingsrätten ansåg inte att åklagaren bevisat att häktet saknat sådana rimliga rutiner som man kan kräva av en arbetsgivare. Rätten ansåg inte heller att åklagarna kunnat visa att mordet sannolikt hade kunnat förhindras om åtgärderna de efterlyst hade funnits på plats.

Det var ingen enig rätt som friade de tre cheferna. Tre av domstolens sex ledamöter ansåg att två av cheferna borde ha dömts till villkorlig dom och dagsböter för arbetsmiljöbrott. Åklagaren har nu tre veckor på sig att överklaga domen.

Rickard Karlsson
rickard.karlsson@aktuelltfokus.se

Klicka för att kommentera

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp