Kontakta oss

EU

Chockhöjda elpriser om ny EU-förordning går igenom

Publicerat

den

INRIKES   EU vill höja elpriserna i Sverige. Från och med nästa år kan kostnadstrycket höjas med så mycket som 20 procent.

2024 kan bli ett smärtsamt år för de svenska hushållen. Då kan Sveriges elpriser höjas med upp emot 20 procent. Det rapporterar Dagens Nyheter som har tagit del av simuleringar som Svenska kraftnät har gjort baserat på en ny EU-förordning.

Sverige förlorare

Enligt EU är syftet att öka tillgången på el och jämna ut priserna i Europa genom att effektivisera kapaciteten. Men av allt att döma ser Sverige ut att bli en av de stora förlorarna.

Enligt Svenska kraftnäts simuleringar kommer elpriset stiga som mest i elområde 3, det vill säga Mellansverige, där över 60 procent av landets elkonsumenter bor.

För att råda bot på de höga elpriserna har Vänsterpartiet, Hyresgästföreningen och Villaägarna föreslagit att Sverige ska införa så kallade ”Sverigepriser” på el, något som Sverigedemokraterna/regeringen sagt skarpt nej till.

Vad är Sverigepriser?

Den prissättningsmodell som Vänsterpartiet, Hyresgästföreningen och Villaägarna vill se kallas vanligtvis för Sverigepriser men är också känd som den så kallade ”Bekenmodellen” som är uppkallad efter modellens upphovsman Bengt Ekenstierna, före detta vd på Eon Gas.

I korthet går Sverigepriser ut på att ett svenskt jämviktspris på el sätts först utifrån förväntad inhemsk efterfrågan och produktion. Därefter exporteras överskottsproduktionen till det pris som Nordpool sätter. Därmed uppstår två elpriser samtidigt som exporten av el inte blir lidande.
Hade Sverigedemokraterna och regeringen lyssnat på Hyresgästföreningen och Villaägarna och infört Sverigepriser hade dagens elkostnader kunnat halveras.

 

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se