iFOKUS

Coronakrisen: 800 miljarder till banker och företagsägare – en miljard till vården

Foto: Janwikifoto

iFOKUS   De senaste sju dagarna har regeringen och Riksbanken fattat beslut om att förse bankerna och landets företagsägare med sammanlagt 800 miljarder kronor för att möta effekterna av coronosmittan. Under samma tidsperiod har regeringen endast skjutit till en extra miljard till vården.

Riksbanken lånar ut 500 miljarder räntefritt till storbankerna. Syftet med det gigantiska lånet är att bankerna i sin tur ska låna ut pengar med ränta till företag som krisar på grund av coronasmittan. På så sätt hoppas Riksbanken att det privata näringslivet kan stimuleras. Igår kom Riksbanken med ytterligare ett besked: värdepapper för drygt 300 miljarder ska köpas upp. Värdepappren innefattar stats-, kommun- och bostadsobligationer och köpen inleds omgående enligt Riksbanken.

Förutom Riksbankens 800 miljarder kronor har regeringen med stödpartier tagit fram ett eget krispaket som innebär 300 miljarder kronor till landets privata företagsägare. I ett uttalande poängterar finansminister Magdalena Andersson att det inte råder någon brist på ekonomiska resurser. Stödpaketet stöttas av samtliga riksdagspartier.

– Syftet är att förhindra uppsägningar, sa Magdalena Andersson.

Enligt SVT utesluter hon inte fler stödåtgärder för det privata näringslivet.

En ynka miljard till vården

Några som däremot lider av resursbrist är landets vårdanställda. Förra veckan meddelade regeringen att man skjuter till en extra miljard till vården för att möta coronasmittan. Enligt regeringen ska pengarna framför allt kompensera för extra bemanning och övertid inom vården.

– Det kan också handla om kostnader för 1177 som vi vet varit under hårt tryck. Det kan också handla om kostnader för laboratorieanalyser eller material. (…) Det ska inte vara brist på pengar som stoppar den här smittspridningen, sa finansminister Magdalena Andersson till TT för en vecka sedan.

Stöd röd alternativmedia – bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till 0720201984! Märk din gåva med ”kaffe”! ✌

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se

Upp