INRIKES

De åtalas i statliga korruptionshärvan

Faksimil Twitter

INRIKES Korruptionshärvan hade med största sannolikhet inte nystats upp om det inte vore för att en anonym visselblåsare hade slagit larm. Det kom att leda till att sex personer nu åtalas för flera grova korruptionsbrott. Här är statstjänstemännen och kapitalisterna som står åtalade.

Det tillhör inte vanligheten att svenska statstjänstemän och kapitalister åtalas för korruptionsbrott. Men igår kom beskedet från vice Chefsåklagare, Martin Bresman, det blir åtal mot flera av de personer som har ingått i korruptionshärvan på Statens fastighetsverk. Totalt ska över sju miljoner kronor ha förskingrats. Till sin bevisning har åklagaren hållit flera vittnesförhör, tagit del av interna mailkonversationer, SMS och fakturor.

Sex högt uppsatta personer från Statens fastighetsverk och byggbranschen åtalas nu för korruptionsbrott. Den huvudåtalade, Mikael Sackleen har varit förvaltningsområdeschef på Statens fastighetsverk mellan åren 2007-2015. Han har låtit skattebetalarna genom Statens fastighetsverk betala byggnationer på hans privata fastigheter i både Sverige och utomlands. Tillsammans med tre andra olika företagare har han lurat skattebetalare på mångmiljonbelopp. Företagen har i utbyte också levererat så kallade ”saltade fakturor”, dvs fakturor som tagit betalt för långt mer arbete än som utförts.

En annan person som var anställd som förvaltningsassistent och teknisk förvaltare på Statens Fastighetsverk, Lena Lindqvist, åtalas för att ha hjälpt Sackleen med attesterandet av fakturorna.

Den tidigare generaldirektören Björn Andersson står åtalad och misstänks för tjänstefel då han lät bli att agera mot den pågående korruptionen. Andersson fick sparken av regeringen redan 2017 som en följd av den pågående korruptionen. Andersson tillsattes som generaldirektör 2014 av den före detta civil- och bostadsministern Stefan Attefall (KD) under regeringen Reinfeldt.

Kapitalisten Lennart Rylander åtalas för sin delaktighet i korruptionshärvan. Enligt åklagaren har Rylander i egenskap av företrädare för ett byggbolag, fakturerat Statens fastighetsverk för arbeten på Mikael Sackleens privata bostad i Bjurs Inkoo i Finland.

Kapitalisten Göran Löfgren åtalas för att ha renoverat Mikael Sackleens privata fastighet i Älmsta utanför Norrtälje. Sackleen betalade sammanlagt 0 kronor för arbetet. Men av en händelse fick Göran Löfgren ett ramavtal med Statens fastighetsverk i förvaltningsområde Rosersberg i Nynäshamn. Renoveringskostnaderna på 530 000 kronor fick skattebetalarna stå för.

Ytterligare en byggkapitalist, Ingemar Bodin, står åtalad i härvan. I stämningsansökan Bodin ska utfört arbeten på Sackleens privata bostad utanför Norrtälje och skickat fakturorna till Statens fastighetsverk. Nästan 700 000 kronor fick skattebetalarna stå för.

”Brotten är att bedöma som grova eftersom de avsett betydande värde, ingått i en brottslighet som utövats systematiskt eller i en större omfattning och varit av särskilt farlig art.”, står det i stämningsansökan.

Stöd röd alternativmedia – bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till 0720201984! Märk din gåva med ”kaffe”! ✌

Nicklas Andersson – Kim Fredriksson
redaktionen@aktuelltfokus.se

Upp