ARBETSLIV

Demokratiaktivister uppmanar till civil olydnad mot Espresso House

Foto: I99pema

ARBETSLIV  Stölder, systematiska brott mot arbetsmiljölagen och psykisk misshandel. Avslöjandena kring kafékedjan målar upp bilden av en kriminell företagskultur där unga arbetare behandlas som skit. Nu uppmanar demokratiaktivister till aktioner mot företaget.

På sociala medier uppmanar aktivistnätverket Folket Först sina medlemmar och sympatisörer till att börja agera mot Espresso House. Enligt nätverket vill man sätta så mycket press på kafékedjan att Espresso Houses börjar gå i konkurs på sina sina håll.

”Det finns ingenting som ursäktar Espresso House beteende. Rika företagskoncerner som betraktar arbetare som som förbrukningsvaror hör inte hemma i ett civiliserat samhälle. Vår ambition är utsätta delar av Espresso House för så mycket press att vi börjar se konkurser”, skriver Folket Först på Instagram.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Företagsledningen stjäl pengar från de anställda, gravida sparkas för att dem är gravida och ren och skär lönedumpning. Avslöjandena kring hur arbetarna behandlas på Espresso House är inte okej. Från och med nu uppmanar Folket Först samtliga sympatisörer att börja agera mot Espresso House! – Det finns ingenting som ursäktar Espresso House beteende. Rika företagskoncerner som betraktar arbetare som som förbrukningsvaror hör inte hemma i ett civiliserat samhälle. Vår ambition är utsätta delar av Espresso House för så mycket press att vi börjar se konkurser, säger demokratiaktivisten Frida som är tidigare anställd på företaget. #kapitalismen #korruptionen #lönedumpning #espressohouse #espressohousesverige

Ett inlägg delat av Folket Först ✌️ (@folketforst)

Tänker bedriva civil olydnad

Aktuellt Fokus har pratat med aktivisten Frida som inte vill uppge sitt efternamn. Enligt Frida, som själv har arbetat på Espresso House, är frågan större än avslöjandena i medierna. I samtalet säger hon rakt ut att kapitalisterna måste lära sig att dom inte kan behandla svenska arbetare hur som helst.

– Det är inte bara Espresso House som beter sig så här. Såna här kapitalister bryr sig inte om sina anställda. Allt företagsägarna och ledningen bryr sig om är hur dom ska göra mer profit på andras arbete.

I ert uttalande skriver ni att ambitionen är att Espresso House ska drabbas av konkurser. På vilket sätt skulle de gynna arbetarna som jobbar där?

– Hur har dom gynnats hittills? Vi pratar om ett företag där cheferna stjäl pengar från sina anställda och där gravida sägs upp för dom är gravida. Konkurs är ett billigt pris, egentligen bör hela företagsledningen sättas i fängelse.

Vad tänker ni göra rent konkret?

– Exakt hur återstår att se men man kan åstadkomma mycket med hjälp av civil olydnad. Egentligen är det bara fantasin som sätter gränsen, säger Frida.

Spektakulära aktioner sedan tidigare

Folket Först är ett aktivistnätverk baserat i Östergötland, Västra Götaland och Småland. Aktivisterna i nätverket kallar sig själva för demokratiaktivister och arbetar för att bredda och utöka demokratin.

Sedan tidigare har nätverket genomfört flera spektakulära aktioner. För bara ett par veckor sedan organiserade Folket Först undersköterskeprotester utanför den moderata miljonären Gunnar Axéns hem i Norrköping. På arbetarrörelsens dag protesterade nätverket mot Socialdemokraternas antistrejklagar genom att kasta gula rosor på Ylva Johansson under hennes 1 maj-tal i Trollhättan. Förra året spärrade Folket Först av ett stort antal av SEB-kontor i protest mot storbankens folkfientliga korruption.

Stöd röd alternativmedia – bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till 0720201984! Märk din gåva med ”kaffe”! ✌

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se

Upp