INRIKES

Demokratisk protest mot försvarsmaktens NATO-flört kring Vättern

a
VÄTTERN| Tidigare i somras rapporterade Aktuellt Fokus att det demokratiska initiativet Aktion Rädda Vättern bildats av boende kring sjön. Anledningen var att försvarsmakten utökat skjutövningar kring sjön vilket skulle skada grundvattnet. I veckan gick aktivister och medborgare man ur huse för att visa sitt missnöje över beslutet som främst är en flört med NATO.

Som det visade sig i somras berodde de nya avtalen på att Sverige ska ingå i ett värdlandsavtal med NATO. Förberedelserna har lett till ökade militär aktivitet även i Norrland och på Gotland vilket fått vanligt folk att reagera. Trots att folkets röst i frågan om NATO är ett allt starkare nej sedan ett halvår tillbaka, verkar inte politiker intresserade av att lyssna.

I Fredags tog sig runt 100-talet aktivister till Rådhustorget i Vadstena för att lyssna på vad försvarsmaktens nya tillstånd innebär för boende i bygden. Enligt Rädda Vätterns ordförande Elisabeth Lennartsson är det viktigt att visa sitt missnöje.

– Det är viktigt att vi protesterar, och att vi inte tycker om att de förstör vår främsta riksvattentäkt. Vi är glada att så många kom hit idag. Det visar att Vättern engagerar och berör, säger hon till Motala Vadstena Tidning.

Även kyrkoherden i Vadstena, Torbjörn Ahnlund, var på plats och sa att kyrkan stödjer protesterna mot beslutet.

– Att Vättern används som övningsfält är något vi måste vara kraftigt emot. Vi är väldigt glada att det finns en enighet bland politikerna i den här frågan. Att smutsa ned vättern är ett hot mot livsmiljön.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Klicka för att kommentera

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp