UTRIKES

Dom: Ingen omänsklig behandling av terroristen Anders Breivik i fängelset

NORGEHögernationalistiska terroristen och massmördaren Anders Behring Breivik förlorade idag mot norska staten. Breivik har inte utsatts för omänsklig behandling i fängelset.

Terroristen Anders Behring Breivik har inte blivit utsatt för omänsklig eller kränkande behandling. Det konstaterar Oslo lagmannsrett, motsvarande hovrätten, i sin dom i dag. De ändrar därmed tingsrättens tidigare dom.

Den dömde massmördaren har stämt norska staten och hävdar att villkoren i fängelset bryter mot Europakonventionen. Breivik hänvisar bland annat till att han hållits isolerad och utsatts för kroppsvisitationer. Förra året gav Oslo tingsrätt honom delvis rätt, och slog fast att isoleringen bryter mot hans mänskliga rättigheter.

Domen överklagades av såväl Breivik som staten, som inte ser några fel i behandlingen av fången. I dag klockan 12 avfärdade den högre instansen massmördarens anklagelser.

Anders Breivik mördade 72 personer. De flesta av offren var ungdomar som deltog på norska socialdemokratiska ungdomsförbundets (AUF) sommarläger. Han har även uppmanat andra att begå terroristbrott och attacker på arbetarrörelsen.

Rickard Karlsson
rickard.karlsson@aktuelltfokus.se

To Top