UTRIKES

Donald Trump ny huvudperson i islamistisk propagandavideo

TERRORISM| Militanta islamister använder sig av Donald Trumps propaganda för att rekrytera anhängare. Det är somaliska Al Shabab som i en ny propagandavideo använder sig av Trumps egna videoklipp.

Den somaliska islamistgruppen Al Shabab är en gren av terrornätverket Al Qaeda. De har nu släppt ytterligare en propagandavideo till potentiella rekryter. I videon är det först ett tal av den numera avlidna Anwar al Awlaki som säger att USA kommer diskriminera muslimer och sätta dem i koncentrationsläger i framtiden. Sedan klipps det in en bild från ett tal av Donald Trump där han hetsar mot muslimer och blir påhejad av sin publik. Efter Trumps tal klipps det tillbaka till al Awlaki där han säger att västvärlden kommer svika muslimerna och de måste strida tillbaks.

Donald Trump driver sin kampanj för att bli republikanernas nästa presidentkandidat. Hillary Clinton driver också en kampanj för att bli demokraternas presidentkandidat. Clinton har tidigare sagt att Trump är ISIS bästa rekryterare.

Islamister och högern – två sidor av samma mynt

Islamister och den konservativa högern delar samma reaktionära världsbild. Båda sidor gynnas av att hetsa fram hårdare religiösa konflikter. När islamistiska rekryterare påstår att det pågår ett krig mot islam bekräftar högern deras världsbild med sin egen propaganda om att det pågår ett krig och islamisering av västvärlden. På så sätt blir hetsen från båda håll två sidor av samma mynt.

Al Shababs nya propagandavideo bevisar att personer som Trump bidrar till islamisternas växande framfart. Samtidigt är det islamisternas terrordåd som skrämmer upp folk som vänder sig till politiker som Trump.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se

Klicka för att kommentera

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp