UTRIKES

Erdogans regim förbjöd Turkiets sista självständiga tidning

TURKIET| Under måndagen den 31 november förbjöd Turkiets regim den allra sista självständiga tidningen i landet. Det demokrativänlige mediet Cumhuriyets redaktionsmedlemmar har allihopa arresterats av regimen, direkt eller i sin frånvaro. Skälet uppges vara att tidningen assisterat både Gülen-rörelsen och kurdiska PKK, två rörelser med radikalt olika ideologier.

De arresterade redaktionsmedlemmarna blev gripna vid våldsamma räder, och har förbjudits att kontakta advokater för juridisk hjälp. Från och med lördagen den 29:e oktober har Erdogans regim förbjudit samtliga självständiga medier i hela landet och låtit fängsla dussintals journalister.

Tillslaget är ett i kedjan av många räder mot fria medier i landet. Det undantagstillstånd som utlystes av den islamistiske presidenten Erdogan efter den misslyckade militärkuppen tidigare i år har utnyttjats till att rensa ut alla som inte sympatiserar med den IS-vänliga regimen. Hundratals journalister, lärare, soldater, poliser och oppositionella partimedlemmar har gripits av AKP-lojalister i ett oppurtunistiskt försök att befästa partiets absoluta makt.

Även sociala medier är grovt begränsade då landets internet är strikt censurerat. Det finns nu inte en enda mediekanal i Turkiet som inte kontrolleras av den islamistiska regimen, med president Recep Tayyip Erdogan i spetsen.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Klicka för att kommentera

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp