UTRIKES

Gammeleliten i Storbritannien vill muta miljökämpar

STORBRITANNIEN| I Storbritannien har det länge funnits ett motstånd gentemot Hydraulisk spräckning, eller fracking på engelska, som metod för att pumpa upp olja. Lokalbygder har givit hårt motstånd men uppger Reuters att etablissemanget i landet planerar muta kritiska röster för att få igenom borrningsbeslut.

Förslag har i det brittiska parlamentet tagits upp om att låta skattemedel som tillkommer vid försäljning av frackingoljan går direkt till boenden i lokalbygden. Summorna som det handlar om kan ligga uppemot 13000 pund i vissa delar. Förslaget framstår mest som ett sätt att muta och tysta de kritiska röster som finns på landsbygden.

Borrningsmetoden har använts under en längre tid i USA och utan lika stort motstånd. Men på senare tid har kritiska röster hos lokalbygder i närheten av äldre frackingindustrier börjat ifrågasätta borrningsteknikens påverkan på hälsa och miljö. Myndigheter i delstater där frackingindustrier finns förnekar förnekar samtidigt att det skulle finnas samband mellan oljeborrningen och hälsorisker.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Klicka för att kommentera

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp