LEDARE

Ett stort steg mot Europas Förenta Stater

Foto: Aktuellt Fokus

LEDARE EU-kommissionens kristdemokratiska ordförande, Ursula von der Leyen, meddelar att EU tänker skapa en enhet för att “skydda den europeiska livsstilen”. Den som ska leda arbetet är greken Margaritis Schinas från det nationalistiska centristpartiet Ny Demokrati.

EU:s nya miljardsatsning gör en direkt koppling mellan säkerhetspolitik, kulturpolitik och migrationspolitik. Detta har lett till att satsningen har hyllats av nationalister och högerextremister och sågats av desto fler, samt att medierna i princip bara har rapporterat om språkbruket istället för vad satsningen innebär – mer federalism och toppstyrning.

Margaritis Schinas portfölj innehåller nämligen verktyg för att styra kommissionärernas arbetsuppgifter. Exempelvis kan det bli fullt möjligt för honom att göra inskränkningar om den nya EU-myndigheten anser att den “europeiska livsstilen” kan hotas.

Men vad är då en “europeisk livsstil”? Svaret på det beror på vem du frågar. Europa är nämligen en världsdel bestående av flera europeiska livsstilar. Europa är inget homogent land och EU är än så länge ingen federal statsbildning som USA – ett faktum som EU-federalisterna vill ändra på så snabbt som möjligt – och vad passar då bättre än att formulera sig på ett sätt som innebär att de liberalkonservativa EU-vännerna kan få med sig både högerpopulister och högerextremister?

Redan nu talar EU-kommissionen i termer som gör gällande att EU är en federal statsbildning. “From better protecting our citizens and borders and modernising our asylum system, to investing in Europeans’ skills and creating brighter futures for our youth, I am confident that we can take great strides over the next 5 years to both protect and empower Europeans”, skriver Margaritis Schinas på Twitter.

När man läser vad Schinas faktiskt skriver så ser man att han talar som om EU egentligen är ett Europas Förenta Stater. Till saken hör att Ungern och Polen inte har samma system för asyl som Sverige och Tyskland. Ej heller har vi samma syn på välfärd och skattesystem. Schinas retorik är kanske en försmak för vad som komma skall – eller så vittnar det om okunskap för hur Europa ser ut i verkligheten.

En sak är säker: högervridningen av EU kommer att innebära konsekvenser för Sveriges rätt att bestämma över sitt eget öde. Redan nu är denna rätt kraftigt inskränkt på grund av EU. Mer än hälften av de lagar som passerar genom riksdagen har sitt ursprung i Bryssel. EU har dessutom rätt att avsätta folkvalda regeringar och göra inskränkningar i medlemsländernas budgetar – och värre lär det bli.

“Internationell solidaritet, arbetarklassens kampenhet.”, brukar människor skandera på första maj. Det är dags att realisera detta slagord och skapa en ny europeisk arbetarrörelse som står upp för vikten av fria och demokratiska stater. För övrigt är det snart dags för Vänsterpartiet att bekänna färg. Väljer de unionen eller att stå upp för att Sverige ska lämna det nyliberala monstret? Jag hoppas på det senare. Sverige behöver nämligen en stor rörelse för att sätta Swexit-bollen i rullning.

Just därför tycker jag att du som är V-väljare bör maila dina lokala politiker och be dem stå upp för nuvarande partiprogram.

För övrigt anser jag att det borde gå klimatsmarta snabbtåg mellan Malmö och Beijing, men det tar vi en annan gång.

Stöd röd alternativmedia – bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till “0720201984” och märk din gåva med “kaffe”! 👍 Betalningsmottagare: k.fredriksson.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se

Upp