Kontakta oss

EU

Här är EU-lagen som diskriminerar flaskmatande småbarnsmammor

Publicerat

den

EU| En hittills ganska okänd EU-lag diskriminerar aktivt småbarnsmammor som matar sina barn per flaska istället för att amma dem. Det rapporterar den brittiska tidningen The Telegraph.

Lagen innebär att matvarukedjor inte får saluföra vissa varor genom att ge bonuspoäng eller gratis parkering, och bland dessa varor räknas baby-mat. Mat för spädbarn likställs därmed med tobaksvaror, som också ingår i förbudet. Man kan däremot få bonuspoäng och gratis parkering hos matvarukedjorna vid köp av alkohol, vilket inte omfattas av förbudet.

När den 30-åriga småbarnsmamman Angela Farrow handlade på en Tesco-butik, blev hon i kassan nekad matvarukedjans stående erbjudande om gratis parkering. Butikschefen sa då uttryckligen att det var för att hon köpte baby-mat, och hänvisade till EU-policyn som backar det värdekonservativa förbudet.

Angela uppger till The Telegraph att hon kände att EU försökte bestraffa henne för att hon inte ammar sitt barn. Att hon inte kunde amma sitt barn av medicinska skäl togs det ingen hänsyn till i sammanhanget.

När Aktuellt Fokus granskar påståendet finner vi att EU de facto har infört ett strängt regelverk kring flaskmatande föräldrar. I Kommissionens direktiv 2006/141/EG om modersmjölksersättning och tillskottsnäring, kan man läsa om EU:s inställning till flaskmatande föräldrar. I punkt 2 under artikel 14 skriver EU-kommissionen; ”Det får inte förekomma butiksannonsering, utdelning av gratisprover eller andra säljfrämjande åtgärder när det gäller modersmjölksersättning riktade direkt till konsumenten i butiksledet, såsom särskilda skyltningar, rabattkuponger, bonuserbjudanden, realisationer, lockvaror och kombinationserbjudanden.”

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se