Kontakta oss

EU

EU:s nya satsning mot rysk desinformation sprider själv desinformation

Publicerat

den

EUROPEISKA UNIONEN På EU:s nya sajt listas tusentals publicerade artiklar och inlägg i sociala medier som misstänkt rysspropaganda och desinformation. Men det är bara ett problem, på sajten sprider EU själv uppgifter som lätt hade kunnat klassas som desinformation.

EU har samlat hundratals så kallade experter från icke statliga organisationer som tankesmedjor och flätat samman dessa med journalister och EU-tjänstemän i en ny satsning mot rysk desinformation. Projektet går under namnet East stratcom task forces och har medarbetare i Bryssel som väljer ut de narrativ som påstås spridas från Ryssland. Med på listan finns det klara fejknyheter men bland de tusentals fallen listas även helt riktiga nyheter, intervjuer och opinionsartiklar.

Det pressetiska systemet är nästan unik för Sverige och framhålls ofta som en garant mot falska nyheter och desinformation. En av grunderna i detta system är att den man skriver om också ska få komma till tals. På så sätt kan läsarna få perspektiv från mer än ett håll vilket är en garant för mer objektiv nyhetsrapportering. Det är just denna hållning som har gjort att svensk public service har hamnat på den nya EU-listan över misstänkt kremlinpropaganda från Ryssland. I december 2016 intervjuades Rysslands ambassadör Victor Tatarintsev i SVT. I intervjun ställde programledaren Ryssland till svars annekteringen av Krimhalvön och kallade det hela för ockupation, varpå Victor Tatarintsev påstod motsatsen. Det räckte för att SVT skulle hamna på EU-listan över rysk desinformation.

Det är inte bara SVT-intervjun som skapar frågor kring hur seriös EU-satsningen är. Inne på EU-sajten listas även debattartiklar, krönikor och uppriktiga frågeställningar.

Är man en rysk propagandist om man säger att byråkraterna i Bryssel inte är folkvalda? Ja enligt East stratcom task forces är du faktiskt det. I verkligheten bortom Bryssel ser verkligheten däremot ut som så här: Ingen av EU:s byråkrater är demokratiskt folkvalda. En rad rapporter och experter har även slagit fast att hela EU-trojkan är odemokratisk, det vill säga samarbetet mellan EU kommissionen, Europeiska Centralbanken och IMF.

I en rysk talkshow debatterades frågan om europeiska värderingar. Det räckte för att hamna på listan. I programmet framförde flera personer att det inte existerar några gemensamma europeiska värderingar. Även om påståendet och frågeställningen är filosofisk och objektiv anser EU att det är rysspropaganda att tala på det sättet. På EU-sajten skriver East stratcom task forces att det visst existerar gemensamma europeiska värderingar, som exempel anger dem demokrati och det liberala begreppet mänskliga rättigheter. Det liberala begreppet är omdebatterat och tillskillnad från folkrätten har mänskliga rättigheter ingen klar definition. Från början började begreppet användas under kalla kriget i politiskt syfte.

EU har listat över 3500 misstänkta fall av rysk propaganda som riktas mot EU och övriga västvärlden. Under vår granskning av listan står det klart att flera av de misstänkta fallen snarare handlar om retorik och narrativ. Fallen behöver alltså inte vara desinformation för att klassas som desinformation, istället verkar det räcka med att det som sägs, sägs av någon som anses ha fel kopplingar eller åsikter. Som ett avslutande exempel anser EU att det är rysk desinformation att rapportera om att syriska flyktingar som försöker korsa gränsen till Turkiet, skjuts av Erdogans gränsvakter. Enligt EU finns det inga bevis på att så skulle vara fallet. Men i verkligheten har flera människorättsorganisationer kunnat bevisa motsatsen. Vilket bland annat Human Rights Watch har kunnat avslöja flera gånger.

Under vår granskning har vi sökt på en rad olika sökord inne på EU-sajten. Då vi är en mindre redaktion som jobbar ideellt för att få ut ett rött perspektiv i den alternativa medievärlden, har vi tyvärr inte haft möjlighet att granska samtliga fall på EU:s så kallade ”desinformationslista”. Skulle du själv stöta på något som ser suspekt ut, släng iväg ett meddelande och bifoga en länk via vårt kontaktformulär.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se